Uitgestelde belasting

Geen extra bezuinigingen om coronastrop van miljarden op te vangen

13 mei 2022 16:38 Aangepast: 13 mei 2022 16:40
Staatssecretaris Marnix van Rij. Beeld © ANP

Het kabinet voorziet een nieuwe miljardentegenvaller doordat sommige bedrijven hun in de coronacrisis opgebouwde belastingschuld niet terug kunnen betalen. Dit zal niet leiden tot extra bezuinigingen, het kabinet is van plan om er extra geld voor te lenen.

Het kabinet gaat de huidige begroting namelijk niet nog verder verbouwen, zegt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). De strop wordt opgevangen door de staatsschuld te laten oplopen.

Het kabinet hield er tot voor kort rekening mee dat zo'n 1,5 miljard euro aan uitgestelde belastingen niet meer bij bedrijven kan worden geïnd. Het gaat vooral om ondernemers die het voor de crisis ook al moeilijk hadden.

Vier keer zo hoog

Maar dat bedrag valt fors hoger uit, rond de 6 miljard euro, zei Van Rij donderdagavond in een commissiedebat. Hij benadrukte dat ook dit een schatting is die 'niet in beton is gegoten'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel faillissementen bij bedrijven met coronasteun: 'Wees soepeler met terugbetalen'

Het kabinet heeft ervoor gekozen de financiële gevolgen van de coronapandemie apart te zetten van de reguliere begroting. Dat betekent dat tegenvallers niet hoeven te leiden tot bijvoorbeeld extra bezuinigingen of lastenverzwaringen, maar 'in het saldo lopen', zei Van Rij na de ministerraad. Dat is Haags jargon voor het bijlenen van geld om financiële gaten te dichten.

Uitstel voor 400.000 ondernemers

In totaal hebben in ruim twee jaar coronacrisis ongeveer 400.000 ondernemers op enig moment gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot belastinguitstel. Van de in totaal 46,6 miljard miljard euro waarvoor uitstel is verleend, is het overgrote deel al terugbetaald. Maar er staat nog altijd ruim 20 miljard euro open. Van Rij vreest dat 25 tot 30 procent daarvan niet zal worden terugbetaald.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore