Ga naar de inhoud
'Rechten aangetast'

Amerikaanse bedrijven helpen werknemers bij abortus in andere staat

Protest op de Dam voor abortusrecht als steunbetuiging voor Amerikaanse vrouwen. Beeld © ANP

Het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce belooft de kosten van een abortus te vergoeden voor werknemers die zo'n ingreep niet meer kunnen doen in hun eigen staat, nu het recht op abortus in Amerika tot veler afgrijzen weer ter discussie staat. Het bedrijf is niet de enige die in de bres springt voor zijn medewerkers.

Het Amerikaanse hooggerechtshof is van plan om na bijna vijftig jaar het landelijke recht op abortus weer af te schaffen, zo lekte begin deze maand uit. Het leidde tot een golf van ontzetting door het land bij de vele tegenstanders. Ook in onder meer Nederland werd gedemonstreerd uit solidariteit met Amerikaanse vrouwen.

Honderden
Lees ook:
Honderden mensen demonstreren in Amsterdam voor recht op abortus

Welke gevolgen dat besluit kan hebben, werd al snel duidelijk. De conservatieve staat Oklahoma voerde per direct een wet in die abortus verbiedt vanaf zo'n zes weken zwangerschap. De kans is groot dat meer Amerikaanse zo'n strenge termijn invoeren. Non-profitorganisatie Guttmacher verwacht dat 26 van de 50 Amerikaanse staten abortus zullen verbieden als het hooggerechtshof tot afschaffing besluit.

Grote werkgevers in actie

Bij een groeiend aantal Amerikaanse bedrijven komen ze nu alvast in actie. Om te voorkomen dat werknemers voor dilemma's komen te staan, beloven zij hun personeel te helpen. "Als u zich zorgen maakt over de toegang tot kritieke gezondheidszorg in uw staat, zal Salesforce financiële steun bieden voor reizen, beschikbaar via onze zorgverleners, en/of u en uw directe familie helpen verhuizen", schrijft Salesforce-topman Brent Hyder aan werknemers, meldt CNBC.

Bekijk ook: Jaylynn moest 2400 kilometer reizen voor haar abortus door nieuwe wet

03:52
Veel vrouwen moeten de staat uit reizen voor een abortus. Jaylynn uit Houston weet hoe dat is.

Eerder maakte grote werkgevers zoals Amazon, Apple, Citigroup, Levi's, Tesla and Yelp bekend dat zij reiskosten willen vergoeden voor werknemers die wonen en werken in staten met restrictieve abortuswetten. Om dit vertrouwelijk en privé te houden binnen de vaak publieke bedrijven, kiezen zij er bijvoorbeeld voor om de kosten voor zulke vergoedingen een 'werknemerswelzijnsuitkering' te noemen in hun financiële verslaggeving.

'Slecht voor de economie'

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, is een verbod op abortus ook schadelijk voor de economie. Volgens Yellen heeft het recht op abortus ervoor gezorgd dat meer vrouwen werken en hun school hebben kunnen afmaken, wat weer heeft gezorgd voor hogere salarissen voor vrouwen.

Abortusrecht
Lees ook:
Abortusrecht VS in gevaar, kan dat ook in Nederland gebeuren?

Abortusrecht in Nederland

Een abortus mag in Nederland tot de 24ste week van de zwangerschap. Artsen gaan in de praktijk uit van 22 weken, omdat ze tot op twee weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen. Daarna kan een abortus alleen om zeer zwaarwegende medische redenen worden uitgevoerd.

Op dit moment is er nog sprake van een verplichte bedenktijd, maar er is een heel grote kans dat dit binnenkort wordt afgeschaft. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde namelijk het wetsvoorstel waarin deze verplichte bedenktijd de prullenbak in gaat.

Abortuspil

De zwangerschap kan zowel met de abortuspil als via een ingreep afgebroken worden. Op dit moment mogen alleen abortusklinieken een abortuspil geven, maar sommige huisartsen willen dat ook zelf kunnen doen.

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gebeurt dat ook binnenkort. Een meerderheid steunde kort geleden een wetsvoorstel waarin dit is toegestaan. Het is de tweede verandering in korte tijd in de abortusregels.