Ga naar de inhoud
In bezet gebied

Belangrijke gaspijp van Rusland naar EU vanaf vandaag dicht

Een pijplijn in Oekraïne die gas van Rusland richting West-Europa brengt. Beeld © archieffoto Getty

Een belangrijke gaspijplijn die van Rusland via Oekraïne naar de Europese Unie loopt is vanaf vanmorgen 7 uur afgesloten. Dat zegt de beheerder van het gasnetwerk in Oekraïne. De bewuste gaspijplijn loopt door de regio Donbas die wordt bezet door Rusland en is goed voor een derde van de doorvoer van Russisch gas dat via Oekraïne naar de EU stroomt.

Rusland transporteert Russisch gas via twee pijpleidingen dwars door Oekraïne richting West Europa. Ten noordoosten van Kiev loopt een leiding Oekraïne in.

De tweede leiding komt in de regio Donbas in het oosten Oekraïne in. Via Slowakije en Hongarije gaat het gas uiteindelijk verder Europa in.

Naftogaz, de beheerder van het gasnet in Oekraïne zegt de pijpleiding in de Donbas te hebben afgesloten omdat de bezetters zich met het gasnet bemoeien. Volgens Naftogaz zouden de Russische bezetters tegen de afspraken in gas uit de leiding aftappen dat eigenlijk bedoeld is voor Europa.

Niet meer verantwoordelijk

Dat illegale aftappen is iets waar ook de Russen de Oekraïners de afgelopen jaren vaak van beschuldigden. "Oekraïne is niet verantwoordelijk voor het gastransport in het door Rusland bezette gebied", aldus een verklaring van Naftogaz op de website. "Gazprom is daarover geïnformeerd."

Naftogaz noemt het een 'force majeure' ofwel iets waar ze zelf niets aan kunnen doen.

Tegen
Lees ook
Tegen je zin van het gas? Vanaf 2024 zou dat kunnen

Omleiding

De gasexport zou volgens de Oekraïners kunnen worden omgeleid via de andere pijpleiding die niet door bezet gebied loopt. Volgens Gazprom, dat het gas vanuit Rusland exporteert, is dat echter 'technisch onmogelijk.'

Maar Topman Yuriy Vitrenko van Naftogaz zegt op twitter dat verhaal van de Russen niet te geloven. In oktober 2020 toen er onderhoud plaatsvond aan hun kant, kon dat omleiden wel, zo liet hij weten.

Een woordvoerder van de Russische regering zei vandaag dat Rusland de contracten voor levering van gas zal blijven respecteren. 

Import/Export  stokt

Volgens Bloomberg is de levering van gas via de bewuste pijplijn vandaag met 18 procent gedaald terwijl die via de alternatieve route is gestegen.

De Duitse netbeheerder Bundesnetzagentur zei dat de import van gas via de pijpleidingen vanuit Tsjechië (die via Slowakije) wordt gevoed door de pijpleidingen uit Oekraëne  vandaag 25 procent lager was dan gisteren. 

Dat wordt volgens de netbeheerder opgevangen door "extra import uit Noorwegen en Nederland".   

Beetje Gronings gas

Een woordvoerder van Gasunie zegt dat dat een "relatief beperkte hoeveelheid" gas is.

"Er is de laatste maanden al ingespeeld op dat de gasstromen minder van het oosten naar het westen gaan lopen. En juist meer van het westen naar het oosten."

Dat betekent voor Duitland minder Russisch gas en meer gas uit Noorwegen en LNG via België. En in Nederland wordt meer Brits gas geïmporteerd.  "Het extra gas dat wij aan Duitsland leveren komt uit het Groningenveld en past nog binnen de afspraken die we daar nu voor hebben."

Miljard dollar per dag

Ongeveer een kwart van het gas dat Europa uit Rusland importeert komt via Oekraïne deze kant op. Ondanks de oorlog is die levering in de afgelopen tijd door blijven gaan.

Rusland verdiende aan de totale export van fossiele energie volgens de denktank Atlantic Council 1 miljard dollar (950 miljoen euro) per dag sinds het begin van de oorlog.

Wat
Lees ook
Wat als Rusland de gaskraan dichtdraait? Zo pakt Nederland een gastekort aan

Geen paniek

Energie-expert Hans van Cleef van ABN Amro ziet de Europese gashandel nog niet in paniek raken door het bericht. "We hebben al zoveel nieuws gezien. Eerst zien dan geloven."

Hij denkt dat pas morgen zichtbaar wordt of de toevoer vanuit Oekraïne minder gaat worden. En er is wat meer rust in de markt. "We sluiten steeds meer deals voor het alternatieve LNG-gas en het is warm weer. De voorraden moeten worden opgebouwd voor de komende winter maar dat staat of valt niet op een dag."

De op hol geslagen gasmarkt

03:02