Ga naar de inhoud
Weggestemd door aandeelhouders

Bonus voor topman Philips? 'Alsof Poetin Nobelprijs krijgt'

Philips-baas Frans van Houten. Beeld © Arthur Vriend.

Frans van Houten kreeg vandaag de wind van voren bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Philips. Het bedrijf zit in diepe puree, maar wil de topman toch bijna 2 miljoen euro aan bonus geven. De aandeelhouders hebben dat feestje zojuist bedorven.

Bijna 80 procent van de aandeelhouders keerde zich tegen het beloningsvoorstel. Daarmee is het overigens niet helemaal zeker dat de bonus ook echt van tafel is, omdat het om een adviserende stemming ging. Voorzitter Feike Sijbesma van de raad van commissarissen van Philips zei als reactie op de stemming wel dat het bedrijf de uitslag serieus zal nemen.

Apneu-ellende

Philips wordt al jaren geplaagd door de affaire rond de slaapapneu-apparaten die het bedrijf maakt. Het bedrijf is meerdere keren gedwongen door de Amerikaanse toezichthouder om de apparaten teug te halen, omdat ze gevaarlijk zijn. 

Slaapapneu-kwestie
Lees ook:
Slaapapneu-kwestie blijft Philips achtervolgen, maar ceo twijfelt niet aan eigen positie

De terugroepacties kostten de Nederlandse fabrikant van medische hulpmiddelen al zo'n 725 miljoen euro, nog los van dreigende schadevergoedingen aan gedupeerden. De koers van het aandeel is in een jaar tijd meer dan gehalveerd.

Niet verdiend

Niet echt een reden om 1,8 miljoen euro aan bonus op te strijken, vinden veel beleggers. Ook de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), die opkomt voor de belangen van beleggers, is verbolgen over het voorstel. "Een bonus is een extra waardering. Waarvoor heeft Frans van Houten een extra waardering verdiend?", vraagt Gerben Everts, directeur van de VEB, zich af.

Volgens hem heeft Van Houten de problemen stelselmatig gebagatelliseerd, waardoor de beerput keer op keer dieper bleek te zijn dan voorgespiegeld.

Poetin

Van een bonus kan wat hem betreft dan ook geen sprake zijn. "Een bonus voor Van Houten is alsof je Poetin de Nobelprijs voor de vrede geeft", waarmee hij maar wil zeggen dat het niet echt verdiend zou zijn.

En daarin stond de VEB niet alleen. Het FD berichtte dit weekend al dat ook invloedrijke stemadviesbureaus hun klanten adviseerden om tegen het voorgestelde beloningsbeleid te stemmen. Op de aandeelhoudersvergadering bleek vanmiddag dat zij een meerderheid achter zich wisten te krijgen. Van Houten kan waarschijnlijk dus fluiten naar zijn bonus

Regime change

Als het aan de VEB ligt, blijft het daar trouwens niet bij. "Met de huidige top valt het vertrouwen van de belegger niet terug te winnen. Voor Philips, de aandeelhouders en de producten is het beter als er een nieuwe leiding komt", aldus Everts.