Ga naar de inhoud
Onderhandelingen voorjaarsnota

Kaag: kabinet is niet op bedeltoer, maar op bedevaart

Minister Sigrid Kaag van Financiën op het Binnenhof. Beeld © ANP /Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

De gesprekken die premier Mark Rutte en minister van Financiën Sigrid Kaag deze en volgende week voeren met de 16 oppositiepartijen zijn volgens minister Kaag geen bedeltoer. "Ik zie het meer als een bedevaart", aldus de minister in gesprek met RTL Z.

Gisteren voerden Kaag en Rutte de eerste gesprekken met oppositiepartijen om steun te vergaren om de voorjaarsnota door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen. Het kabinet heeft geen meerderheid in de senaat en is dus afhankelijk van steun van de oppositie. 

Maar van een bedeltoer is dus geen sprake volgens Kaag. "Eerder een grand tournee", zegt zij. En dus wil ze op voorhand ook niet ingaan op de eisen die vanuit de oppositie gesteld worden. 

Ingewikkelde
Lees ook:
Ingewikkelde puzzel: coalitie moet miljardengaten in begroting dichten

Voorjaarsnota vol tegenvallers

De voorjaarsnota geeft een tussenstand van de inkomsten en de uitgaven van het Rijk. Dit jaar zijn er veel tegenvallers, en zijn er miljarden méér nodig dan begroot. 

Zo moet er veel meer geld naar defensie, vanwege de oorlog in Oekraïne. Compensatie van mensen die te veel spaartaks hebben betaald kost miljarden. Ook is na veel discussie besloten om de AOW toch weer te koppelen aan het minimumloon, en dus extra te laten stijgen. En het terugdraaien van de bezuiniging op de jeugdzorg kost nog eens 500 miljoen euro.

Geen bonus voor Benschop?

Kaag gaf verder aan dat de chaos op Schiphol voor haar geen reden is om een eventuele bonus voor luchthaventopman Dick Benschop af te keuren. "Je kan iemands performance niet beoordelen op basis van een weekend", aldus Kaag. 

Met bijna 70 procent van de aandelen heeft de staat een flinke vinger in de pap bij de nationale luchthaven. De verantwoordelijkheid voor het uitoefenen van het aandeelhoudersschap bij de staatsdeelnemingen ligt bij het ministerie van Financiën. 

Maar die verantwoordelijkheid geldt niet voor het bonusbeleid, aldus Kaag. Dat is aan de raad van commissarissen.