Ga naar de inhoud
S10 vanavond in halve finale

Act, uitzending en visagie: dit kost onze deelname aan het songfestival

Deelname aan het songfestival door S10 kost inclusief uitzending 500.000 euro. Beeld © ANP

Vlaggetjes in de aanslag, wapperen maar. Naar schatting 2,5 miljoen mensen zitten vanavond voor de buis voor de halve finale van het Eurovisie Songfestival om S10 aan te moedigen die probeert de finale in Turijn te halen. Maar wat kost deelname aan het evenement ons en wat levert het op?

Gevraagd: een artiest die mee wil doen aan het songfestival. Voorwaarde: je moet zelf een half miljoen euro meenemen om deelname te sponsoren. In 2017 ontstond ophef in het dwergstaatje San Marino nadat zanger Tony Maiello bekendmaakte dat San Marino RTV, de publieke omroep in het land, hem had benaderd om mee te doen met het jaarlijkse liedjesfestival.

Hij deelde screenshots van het verzoek. "De artiest moet regulier 500.000 euro hebben voor promotiekosten, reis naar het land en andere kosten." SMRTV ontkende later alles, het zou om iemand gaan die zich als medewerker van de omroep had voorgedaan.

250.000 euro aan belastinggeld

Maar deelname aan het songfestival kost inderdaad ongeveer 500.000 euro, zo bevestigt een woordvoerder van AVROTROS, de Nederlandse publieke omroep die de shows uitzendt.

De helft van dat bedrag wordt betaald door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en gaat naar de European Broadcasting Union in ruil voor de uitzendrechten. De EBU is de organisator van het Eurovisie Songfestival. In ruil mag de Nederlandse publieke omroep drie avonden de beelden doorzetten, van de twee halve finales en van de finale. Het NPO-geld komt uit de publieke middelen en wordt dus betaald door de belastingbetaler.

250.000 euro van leden

De andere 250.000 euro betaalt AVROTROS zelf. Het geld komt van de leden en van de opbrengsten van tv-gids Avrobode.

Het evenement wordt in verschillende landen uitgezonden. Niet betalen aan de EBU en liefhebbers via bijvoorbeeld de Vlaamse of Duitse tv laten kijken naar S10, is geen optie. "Als je niet betaalt, mag je als land ook niet meedoen", zegt Eric Dekker, woordvoerder van AVROTROS.

Douze
Lees ook:
Douze points voor Rotterdam: dit gaat het songfestival kosten en opleveren

Een uitgewerkte begroting is niet openbaar, maar los van het EBU-geld zitten de kosten voor de Nederlandse inzending 'in de totstandkoming van de act, het maken van een videoclip en een back-uptape en zaken als kleding, visagie en verblijf,' zo zegt Dekker.

Die back-uptape is een paar maanden geleden opgenomen. Het gaat om een opname die wordt uitgezonden als de deelnemers door corona tijdens de halve finale of finale ziek zijn. Dat overkwam IJsland vorig jaar.

De laatste vijf jaar zijn -los van het jaar dat Rotterdam alles organiseerde na de winst van Duncan Laurence-  de kosten ongeveer gelijk gebleven, aldus Dekker.

Inflatie versus kleinere delegatie

Door inflatie en doordat er tegenwoordig een back-uptape gemaakt moet worden stegen de kosten, maar daar staat tegenover dat we door corona met een veel kleinere delegatie gaan. Daar wordt weer op bespaard dus alles bij elkaar zijn de kosten gelijk. 

Het aantal personen in de delegatie is gehalveerd. "Wat natuurlijk behoorlijk drukt op de kosten als je ruim twee weken verblijft in het gastland."

Drie avonden tv

Deelname kost dus ongeveer 500.000 euro, maar de vraag is wat het ons oplevert. Toen Nederland het festival organiseerde, kwamen ondanks corona veel toeristen naar Rotterdam.

Bij de editie van 2022 in Turijn staan er geen directe inkomsten tegenover. "Maar je krijgt voor dat bedrag drie volle avonden tv op prime time terug, die heel goed bekeken worden," zegt RTL-songfestivalkenner Michiel Sampon die als journalist verslag deed van verschillende edities. 

4 miljoen kijkers

"De finale trekt zelfs meer dan 4 miljoen kijkers. De uitzendrechten van een Europese voetbalwedstrijd kosten verhoudingsgewijs meer en dan kijken er vaak minder mensen. En ik denk dat zelfs een avondje Boer zoekt Vrouw misschien meer kost dan een avond songfestival."

Voor de 250.000 euro die Nederland aan de EBU betaalt, krijg je bovendien meer dan drie avonden kijkplezier, weet Sampon. "Het gaat om abonnementsgeld. Onderling wordt het hele jaar materiaal uitgewisseld, tussen de verschillende publieke omroepen. Denk aan nieuws- en sportuitzendingen."

Onenigheid
Lees ook:
Onenigheid over opdraaien voor extra kosten organisatie Eurovisiesongfestival

Deelname niet verplicht

Deelname aan het songfestival is niet verplicht. Als Nederland het te duur vindt, kan het zonder problemen afhaken. Er doen 40 landen mee. Wie -buiten de inwoners van het betreffende land- is het bijvoorbeeld opgevallen dat Hongarije en Turkije al een paar jaar niet meer meedoen?

Sampon: "In het buitenland zal het ook niet direct opvallen als Nederland afhaakt. Maar dat zullen de NPO en AVROTROS niet snel doen. We doen al mee sinds 1956, we zijn een van de founding fathers van het evenement. Op enkele edities na waarbij we ons niet kwalificeerden en een gemiste editie door de dodenherdenking (1985) na, waren we er altijd bij."

Chris zat drie weken lang ónder het podium van het songfestival

01:33
Dit is een artikel van