Ga naar de inhoud
Feyenoord bereikt finale

Kater na feest voetbalpot: mag je je ziek melden bij de baas?

Feyenoord-fans zijn uitzinnig na het behalen van de finale. Beeld © ANP

Tot diep in de nacht werd er door Feyenoordfans gefeest nadat hun club de finale van de Conference League haalde. Menig supporter zal vanochtend brak opgestaan zijn. Maar mag je je ziek melden als je te diep in het glaasje hebt gekeken? En wat als je baas je geen vrij wil geven voor het kijken van de finale?

"Sorry chef, ik kan niet komen werken. Ik ben ziek." Een werknemer die dit tegen zijn werkgever zegt, zonder verdere toelichting, is het beste af. Formeel mag je baas namelijk niet vragen wat je hebt, dat hoef je alleen tegen de bedrijfsarts te zeggen. De kans dat je je daar dezelfde dag nog moet melden is klein.

Kater is niet ziek

Wie eerlijk tegen zijn chef zegt dat hij vanwege een kater niet kan komen werken, heeft mogelijk wel een probleem, zo zegt Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS. Er zijn amper rechtszaken over gevoerd omdat zowel bedrijf als werknemer niet snel naar de rechter stappen over één dag ziekmelding of looninhouding.

"Maar een kater, daar zijn ziekmeldingen niet voor bedoeld", zo zegt Besselink. "Ik kan me voorstellen dat het bedrijf dan zegt: 'Kom toch maar, als dat kan.' Of ze schrijven in overleg met de werknemer een vakantiedag af of houden een dag loon in. En de rechter zal de werkgever waarschijnlijk gelijk geven."

Feest
Lees ook:
Feest barst los onder Feyenoord-fans op Stadhuisplein Rotterdam

Cijfers

Overigens blijkt uit eerder onderzoek van ArboNed dat er geen verband is tussen het aantal ziekmeldingen en voetbalwedstrijden de dag ervoor.

ArboNed bekeek eens alle ziekmeldingen vanaf 2015 tot 2020 in de regio Amsterdam en zette die af tegen evenementen zoals EK's, landskampioenschappen en enkele Champions League-wedstrijden van Ajax. Het verzuim op een dag na een belangrijke wedstrijd was niet hoger dan op de vergelijkbare dagen. In Rotterdam, clichématig de stad van de harde werkers en opgeschoven mouwen, zal dat niet anders zijn.

Toch zal een enkeling wel zoveel gedronken hebben, dat hij echt niet kan werken. In principe wordt bij een ziekmelding het loon altijd doorbetaald. Er zijn twee uitzonderingen. Er zijn wachtdagen of de ziekte van de werknemer is opzettelijk door hem veroorzaakt, zo zegt Besselink.

Iedere maandag ziek

"De lat voor opzet ligt heel erg hoog. Er is regelmatig over geprocedeerd, bijvoorbeeld een man die iedere zondag zaalvoetbalde en vaak op maandag niet kon komen door een blessure. Dat is tot de Hoge Raad uitgeprocedeerd. Ondanks het risico op blessures, kreeg de werknemer gelijk. Er was geen sprake van opzet."

Zelfs in extreme gevallen, is opzet moeilijk te bewijzen. Zo bleek in een zaak van een dakpannenlegger. "Deze werknemer maakte in een schuurtje vuurwerk. Hij raakte daarbij gewond aan zijn hand. De werkgever ging naar de rechter, maar de man was niet bewust ziek geworden, zo luidde de uitspraak."

Feyenoordfans
Lees ook:
Feyenoordfans trekken aandacht midden in uitzending: 'Woeh, gezellig!'

Opzet

Over katers is volgens de arbeidsjurist zelden of nooit geprocedeerd, dan ben je immers vaak maar één of twee dagen ziek. Naar de rechter gaan is dan niet de moeite. "Maar ik denk dat de werkgever met succes kan stellen dat een ziekmelding hiervoor niet is bedoeld of misschien zelfs wel dat er sprake is van opzet, je weet dat de kans groot is dat je ziek wordt als je veel drinkt."

Het is wel een grijs gebied, zo geeft Besselink toe. Soms kan drank verkeerd vallen en zeker na de lockdowns zijn we weinig meer gewend. "Het is maatwerk, de rechter zal bij een zaak alle factoren meenemen."

Rouwverwerking bij verlies finale

Stel dat Feyenoord de finale van de Conference League verliest, dan voelt dat voor de die-hard fans net als liefdesverdriet. En met zo'n psychische aandoening mag je je wel weer ziek melden. In Nederland wordt ook geen onderscheid gemaakt of op je werk of privé iets is gebeurd waardoor je ziek bent geworden.

"Of je ziekmelding nu psychisch van aard is of lichamelijk. Als je zoveel last hebt dat je echt niet kan werken, zullen bedrijfsarts en bedrijf de ziekmelding moeten accepteren."

Vrij geven om finale te kijken

Dan een andere casus. Twee miljoen kijkers zagen Feyenoord gisteren voetballen. Bij de finale willen waarschijnlijk nog meer mensen de wedstrijd zien. Een heel groot probleem is dat niet, aangezien er op 21.00 uur gevoetbald wordt. Maar wat als je in ploegendienst zit en 's avonds moet werken?

Besselink: "Een werkgever mag een verlofverzoek alleen weigeren bij zwaarwegende redenen. De lat ligt daarvoor hoog. De finale is pas over 20 dagen, de werkgever heeft nog wel even om het rooster rond te krijgen. Maar stel je werkt in de Rotterdamse horeca waar al personeelstekorten zijn: dan kun je verplicht worden te komen. Het is wel maatwerk. Is het je vaste werkavond, was je al ingeroosterd?"

Werkweigering

Wie geen verlof krijgt en toch wegblijft, kan ontslagen worden. "Het is dan werkweigering. Dat mag niet, al is het vaak ook geen reden voor ontslag op staande voet." Sommige werknemers die geen verlof krijgen, zullen zich misschien ziek melden.

"Dat is niet te bewijzen voor de werkgever, tenzij de supporters betrapt worden doordat ze op tv of op social media te zien zijn terwijl ze de wedstrijd kijken. Dan kun je mogelijk wel ontslagen worden."

Zuur voor werkgevers

Terug naar de kater. Wie slim is, zegt niet tegen de baas dat de liters bier de oorzaak zijn. "Dit is vaak ook het probleem. Werknemers zeggen dit zelden eerlijk. En een bedrijfsarts met spoed inschakelen is duurder dan de ziekmelding accepteren. Dat is wel zuur voor de werkgevers", weet Besselink.

Dat wrange gevoel is er trouwens ook als iemand het wel eerlijk zegt en je kunt als bedrijf een vakantiedag of loon inhouden. "Een echte fan zal dat niet erg vinden, zeker niet in de euforie van de winst. Maar als bedrijf heb je die dag misschien wel een probleem in je bezetting."

Overigens zullen werkgevers in de regio Rotterdam weinig hinder hebben van winst of verlies van Feyenoord in de finale van de Conference League. De wedstrijd wordt 's avonds laat op 25 mei gespeeld, een dag later is het Hemelvaartsdag dus zijn toch veel bedrijven al dicht. Die kater kan het personeel dan in de eigen tijd verwerken.

Bron: RTL Z