'Permanente stap'

Corendon wijkt uit naar Duitse luchthavens om chaos Schiphol: 'In Nederland niet mogelijk'

06 mei 2022 09:45 Aangepast: 06 mei 2022 11:21
Chaotische taferelen op Schiphol. Beeld © ANP

Touroperator Corendon biedt per direct vliegvakanties aan die vertrekken vanaf vliegvelden in Duitsland. Aanleiding zijn de chaotische taferelen op Schiphol.

Het gaat om de luchthavens Münster/Osnabrück, Weeze, Düsseldorf en Keulen die tussen de twintig en veertig minuten rijden over de Nederlandse grens liggen. De vliegvakanties gaan naar populaire bestemmingen in Turkije, Spanje en Griekenland.

Corendon zegt de stap naar Duitsland te maken om geen 'nee' te hoeven verkopen aan vakantiegangers, nu er weer veel vakanties worden geboekt. Uitbreiding van het aantal reizen via Schiphol voor komende zomer was geen optie door de chaos die de afgelopen weken ontstond door personeelstekorten, baanonderhoud, een wilde staking en het grote aantal reizigers. Ook op regionale luchthavens in Nederland ziet het bedrijf geen kans om op korte termijn 'grootschalig uit te breiden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: 'Problemen Schiphol niet zomaar op te lossen'

'Nieuw kanaal'

Vliegen vanaf Duitse luchthavens is daarom geen tijdelijke stap, zegt een woordvoerder van Corendon tegen RTL Z. "Dit is permanent, voor ons is Duitsland een nieuw kanaal en de verwachting is dat we ook in de toekomst blijven vliegen vanuit Duitsland en gaan uitbreiden. Uiteraard blijven we ook gewoon vliegen vanuit Nederland en België."

Het Turkse zusterbedrijf van Corendon vliegt al langer vanaf Münster/Osnabrück, Weeze, Düsseldorf en Keulen, wat de stap naar deze luchthavens gemakkelijker maakt. Afgesproken is dat Corendon per direct 100.000 stoelen kan inzetten voor de vliegvakanties voor Nederlandse en Belgische vakantiegangers.

Corendon zegt het besluit om vanuit Duitsland te vliegen gisteren te hebben genomen. Toch is iemand wegbrengen naar Keulen wel iets anders dan naar Schiphol, en moeten veel reizigers qua vervoer iets anders bedenken als zij vanaf een Duitse luchthaven vliegen. "De volgende stap is dat wij proberen speciale parkeerafspraken te maken voor onze klanten", zegt de woordvoerder desgevraagd.

Schiphol: 'Werven nieuw personeel' 

Luchthaven Schiphol zegt in gesprek te zijn met luchtvaartmaatschappijen over het oplossen van de problemen van de laatste weken. "Schiphol is en blijft bezig met het werven van personeel en we zijn in gesprek met vakbond FNV over de arbeidsvoorwaarden. We bereiden ons voor op de zomer en gesprekken met luchtvaartmaatschappijen lopen hierover", laat het bedrijf in een reactie weten. Over de stap van Corendon naar Duitsland is Schiphol kort: "Dat is aan Corendon."

Topman Schiphol baalt van drukte: 'Werk moet aantrekkelijker'

Schiphol-topman Dick Benschop maakt zijn excuses voor de chaos op Schiphol van de afgelopen dagen. Door personeelstekort werden tientallen vluchten geannuleerd. Benschop wil ervoor zorgen dat deze problemen in de zomervakantie niet meer voorkomen.

Bepaald geen goede reclame voor Nederland, zegt Frank Oostdam, voorzitter van ANVR, de vereniging van reisorganisaties. "Dit is sowieso schadelijk voor het imago van Nederland. We moeten in Nederland eens gaan bepalen: wat is nu de positie van Schiphol? En wat is de rol van vakantiegangers daarin?"

Oostdam wijst op de maatschappelijke discussie die gaande is over de rol van Nederlands grootste luchthaven. "Het kan goed dat in die maatschappelijke discussie, bewoners en politici zich gaan afvragen: als je 350.000 vliegbewegingen per jaar al niet aankan, waarom wil je dan doorgroeien naar 500.000 vliegbewegingen? Maar als je het hebt over Nederland als mobiliteitsland, komen we zo echt op een achterstand."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore