De zenuwen in Tirana beginnen flink op te lopen. Vandaag kan Feyenoord de eerste winnaar worden van de Conference League. De Europese zegereeks zorgt ook voor een flinke zak geld voor de club. Het bedrag komt niet in de buurt van de vele tientallen miljoenen die te verdienen zijn in de Champions League, maar het is toch mooi meegenomen.
Meedoen is al hartstikke fijn voor de penningmeester. In de drie voorrondes en een play-off voor het hooftoernooi tikte Feyenoord 4 ton aan premies bij elkaar. Het bereiken van de groepsfase van het toernooi leverde een extra startpremie op van 2,9 miljoen euro.
6,3 miljoen euro voor de winterstop
Vervolgens leverde iedere partij die gewonnen werd of eindigde in gelijkspel ook weer een lekker extraatje op. Een winstpartij in de groepsfase was goed voor een half miljoen euro. Gelijkspel bracht 166.000 euro binnen.
Omdat de Rotterdammers twee keer gelijkspeelden en vier keer gehakt maakten van hun tegenstanders, leverden de prestaties in de groep nog eens ruim 2,3 miljoen euro op. Als groepswinnaar kreeg Feyenoord nog een extra bonus van 650.000 euro.
Daarmee stond de teller voor de winterstop al op 6,3 miljoen euro.
Steeds lucratiever
De potjes daarna leveren steeds meer op. Het bereiken van de achtste finales bracht 6 ton in het laatje. De kwartfinale was in de Conference League goed voor 1 miljoen en het bereiken van de halve finale liet de kassa voor 2 miljoen euro rinkelen.
Door de sportieve prestaties was de club voor de winst op Marseille dus al verzekerd van 9,9 miljoen euro aan Europese bonussen. Door de plaats van Feyenoord op de Europese clubranglijst kwam er nog ruim een miljoen bij.
Droomscenario: 17 miljoen euro
Doordat de Rotterdammers stand hielden in een kolkend stadion in Marseille kon Feyenoord weer 3 miljoen euro bijschrijven. En als de club zich vanavond mag laten kronen tot de eerste winnaar van de Conference League, komt daar nog 2 miljoen euro bij, om het totaal te brengen op 16 miljoen euro.
En ook dat is nog niet alles. De verdeling van de televisiegelden, waarvoor nog geen definitieve berekening is gemaakt, leveren minimaal nog tonnen extra op. Aan het einde van de rit, als het sprookje een gelukkig einde kent, maakt de UEFA zo'n 17 miljoen over naar De Kuip. Toch lekker.
Champions League en Europa League
De bedragen die te verdienen zijn in de Conference League komen niet in de buurt van het geld dat je kan verdienen in prestigieuzere kampioenschappen.
Echt cashen is het in de Champions League. Alle deelnemers aan de groepsfase van dat kampioenschap strijken bijvoorbeeld alleen al een startpremie van 15,6 miljoen euro op. De winnaar van de finale speelt dik 81 miljoen euro bij elkaar aan start- en overwinningspremies. En dat is nog niet alles dat er te verdienen valt. Zo zijn er ook nog honderden miljoenen aan uitzendgelden te verdelen.
Ook in de Europa League is er meer geld te verdelen dan in de Conference League. Daar bedraagt de prijzenpot zo'n 465 miljoen euro. Een stuk meer dan de 235 miljoen die in de pot van de Conference League zit.