Ga naar de inhoud
Brandstof te duur

Pakketbezorgers worstelen met brandstofkosten: prijzen omhoog

Een bestelwagen van DHL in Rotterdam. Beeld © ANP Foto/HH

Verschillende pakketbezorgers bekijken of ze de gestegen brandstofkosten kunnen doorberekenen aan hun klanten. Op die manier willen ze de pijn verdelen. Of het tot duurdere pakketjes gaat leiden bij je favoriete webshop is nog niet duidelijk.

Sinds een paar maanden is de olieprijs hard aan het stijgen. Niet alleen consumenten, ook pakketbezorgers merken dat aan de pomp. Voor vervoerder DHL zijn de hoge brandstofprijzen reden om lopende afspraken te herzien. 

Compensatie voor onderaannemers

"Het aandeel brandstof in de kosten voor vervoerders is dermate groot dat de huidige stijging niet onder normaal bedrijfsrisico kan worden geschaard", zegt woordvoerder Ewout Blaauw. Daarom voert DHL gesprekken met klanten om (een deel van) de kostenstijging te verdelen. 

"In sommige gevallen zijn er in de vervoersovereenkomsten al afspraken over een brandstoftoeslag, in andere gevallen gaan we het gesprek aan", zegt Blaauw. Andersom maakt DHL ook afspraken over de actuele brandstofprijzen met de onderaannemers die de pakketjes bezorgen. Zij worden hiervoor gecompenseerd.

Deze
Lees ook:
Deze mensen komen in de knel door de stijgende brandstofprijzen

Concurrent DPD heeft in januari de tarieven voor haar klanten verhoogd, op basis van de inflatie en de verwachte kostenstijging. "Zo is voor onze klanten duidelijk wat ze kunnen verwachten", zegt woordvoerder Lieke van Lieshout. "We zijn niet voornemens om dat nu aan te passen."

Maar, voegt ze er wel aan toe: "Mochten de inflatiecijfers exploderen, dan sluiten we niet uit dat we hier opnieuw naar moeten kijken."

Brandstofvergoeding

Bij PostNL is vooralsnog geen sprake van hogere pakkettarieven, zegt woordvoerder Dagna Hoogkamer. "Per 15 november 2021 zijn er nieuwe tarieven ingegaan en daar hebben we op dit moment niets aan toe te voegen." 

Wel krijgen onderaannemers bij PostNL voor de maand maart een eenmalige tegemoetkoming in de brandstofkosten. "Deze wordt gebaseerd op het aantal kilometers dat de betreffende ondernemer heeft gereden in maart", aldus Hoogkamer. "We onderzoeken of er ook de komende periode aanpassingen nodig zijn in de vergoeding van brandstof."

Bron: RTL Z