Condooms en beddengoed

Nee, niet alles wordt duurder: deze producten werden goedkoper

29 april 2022 15:31 Aangepast: 29 april 2022 17:20
Een man luister muziek via een koptelefoon op zijn bed. Beeld © Westend61

De inflatie is historisch hoog en soms lijkt het wel alsof alles duurder wordt. Maar als je heel goed zoekt, vind je nog steeds producten die goedkoper zijn geworden. Dit zijn ze.

Het CBS houdt de prijzen van een paar honderd producten en productgroepen maandelijks in de gaten. Slechts 26 categorieën werden – vaak maar een beetje – goedkoper. Vooral mensen die graag voor allerhande zaken het bed gebruiken, blijken gespaard te worden door de inflatiegoden.

Goedkoper liefdesleven

Zo blijkt dat zwangerschapstests, condooms en 'andere mechanische voorbehoedsmiddelen' (zoals spiraaltjes) gemiddeld 3,2 procent goedkoper werden. Maar ook het beddengoed werd gemiddeld een klein beetje minder duur: 1,3 procent.

Producten van papier werden 5,1 procent goedkoper ten opzichte van maart 2021. Gordijnen, ook goed voor de nodige privacy, gingen voor 1,1 procent minder over de toonbank.

Koptelefoons 

De grootste prijsklappers maak je bij de aanschaf van koptelefoons, mobiele telefoondiensten, autoverzekeringen en tafel- en toiletlinnen. Koptelefoons en e-readers werden gemiddeld 11 procent goedkoper.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inflatie ook in april nog steeds torenhoog: 11,2 procent

Door de grote populariteit van (noise canceling) koptelefoons, is het aanbod de afgelopen jaren flink toegenomen. Hoewel zo'n apparaat al snel een paar honderd euro kost brengen steeds meer fabrikanten goedkopere varianten op de markt, merkte gadgetsite Tweakers onlangs al op.

Autoverzekeringen stuk goedkoper

Ook autoverzekeringen daalden flink in prijs: met maar liefst 8 procent. Dat is een behoorlijke ommekeer ten opzichte van de voorgaande jaren toen de premies juist flink stegen.

Bij prijsvergelijker Independer, waar ze de prijsontwikkeling op een iets andere manier bijhouden, zien ze een kleinere daling. Autoverzekeringspecialist Menno Dijcks denkt dat de prijsdaling bij die het CBS meet te maken heeft corona, waardoor mensen de afgelopen jaren minder reden en dus ook minder schade maakten. Daardoor hoefden de premies niet omhoog.

Ook hebben automobilisten in die tijd meer schadevrije jaren opgebouwd dan in normale jaren, wat weer voor korting op de premies zorgt.

Goedkoper mobiel abonnement

Mobiele telefoondiensten werden ook aanzienlijk goedkoper: zo'n 6,6 procent. Dat is het gevolg van concurrentie onder de aanbieders. Telefoniegigant KPN klaagt in zijn jaarverslag over de 'prijsdruk door felle concurrentie'. Daar profiteer jij dan weer van.

Tafel- en toiletlinnen daalde door de bank genomen met 5,6 procent in prijs.

Speelgoed voor kleine kinderen en grote mannen

De volledige lijst van producten die goedkoper werden, vind je hieronder. Een tipje van de sluier: liefhebbers van gerookte vis, speelgoed en grote gemotoriseerde gereedschappen hebben een relatief voordeeltje ten opzichte van de rest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore