Ga naar de inhoud
Lange rijen op Schiphol

KLM schrapt tientallen vluchten om personeelstekort, ook dit weekend annuleringen

Een lange wachtrij met passagiers op Schiphol. Beeld © ANP

KLM heeft voor vandaag en komend weekend tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij kan het grote aantal passagiers niet aan, terwijl ook de luchthaven kampt met personeelstekorten.

Het gaat vandaag in totaal om 56 vluchten, 28 vertrekkende en 28 arriverende vluchten vanaf Schiphol. Het annuleren is gedaan om de drukte op Schiphol beheersbaar te houden vanwege het personeelstekort daar. "Anderzijds dragen deze annuleringen in het vliegschema van KLM ook bij aan het verlagen van de werkdruk", aldus KLM in een verklaring.

Ook komend weekend worden vluchten geschrapt. KLM heeft voor zaterdag en zondag tot op heden 47 vluchten (retouren en enkele reizen) geannuleerd. Dat is volgens het bedrijf nodig om 'voor het overgrote deel van onze klanten een aangename start en prettige thuiskomst' te kunnen verzorgen.

Schiphol
Lees verder:
Schiphol vreest opnieuw weekendchaos, wil minder vluchten

3500 passagiers minder

Het schrappen van vluchten is ook de wens van Schiphol. De luchthaven deed gisteren een beroep op alle luchtvaartmaatschappijen om dit weekend vluchten te annuleren. De luchthaven kampt eveneens met grote personeelstekorten, terwijl ook groot baanonderhoud aan de Aalsmeerbaan bijdraagt aan de problemen. 

Volgens Schiphol hebben luchtvaartmaatschappijen gehoor gegeven aan het verzoek van de luchthaven om dit weekend minder passagiers te laten reizen.  Voor zaterdag was verzocht het aantal passagiers met 3500 te verlagen. "Dat aantal is om en nabij bereikt", aldus Schiphol vanmiddag in een verklaring. "Reizigers die dit weekend reizen via Schiphol moeten nog steeds rekening houden met drukte en wachttijden."

Vakantiegangers
Lees ook:
Vakantiegangers opgelet: parkeren op vliegveld is veel duurder geworden

Corendon verplaatst vluchten

Reisorganisatie Corendon verplaatst komend weekend twee vluchten van Schiphol naar luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Het gaat om vakantievluchten naar Turkije. Het annuleren van vluchten ziet Corendon niet als een optie, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. "Dat gaan wij niet doen, want aan alle vluchten zitten bij ons vakanties vast. Wij willen helpen om de druk op Schiphol een beetje te verlichten, maar gaan mensen niet hun meivakantie afpakken."

Transavia zegt vier weken geleden actie te hebben genomen om drukte op Schiphol te voorkomen. "Voor dit weekend waren dat  twee vluchten op zaterdag en drie op zondag", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. "Voor de rest van de week waren er nog acht vluchten geannuleerd ten opzichte van de planning van begin februari." Zaterdag staan nu nog 56 Transavia-vluchten gepland om te vertrekken vanaf Schiphol, zondag zijn dat er 57.

Easyjet wil niets veranderen aan zijn reisschema vanaf Schiphol. De komende week zegt het bedrijf zo'n 28 vluchten per dag te hebben vanaf de luchthaven. Wel wordt handbagage ingecheckt om drukte bij de beveiliging te voorkomen.

Wilde staking

Afgelopen zaterdag ging het op Schiphol helemaal mis door de enorme drukte bij het begin van de meivakantie en een wilde staking bij de bagage-afhandeling van KLM. Daardoor strandden duizenden mensen, zoals in deze reportage te zien is: 

Lange rijen en chaos: enorme drukte op Schiphol door wilde staking

01:08
Lange rijen en chaos: enorme drukte op Schiphol door wilde staking