Ga naar de inhoud
Zoals staking Schiphol

Voorzitter FNV: grote acties als koopkracht niet verbetert

Afgelopen weekend ontstonden grote vertragingen op Schiphol door een staking van grondpersoneel. Beeld © ANP

Bij grote groepen werknemers neemt de onvrede toe. Als de koopkracht voor lagere inkomens niet verbetert, kunnen er meer acties volgen zoals afgelopen weekend op Schiphol. Dat zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. Grotere en collectieve stakingen in meerdere sectoren (tegelijk) kunnen volgens hem niet worden uitgesloten.

Afgelopen zaterdag legde het grondpersoneel van KLM onaangekondigd het werk neer, waardoor er grote wachtrijen en vertragingen op het vliegveld ontstonden. Volgens Elzinga staat de onvrede onder de stakers op Schiphol niet op zichzelf. 

Grote problemen

"De buschauffeurs, de callcentermedewerkers, de mensen in de supermarkten en distributiecentra", zegt de FNV-voorzitter in een interview met Trouw. "Het zijn juist deze mensen die de gevolgen van de hoge inflatie het hardst voelen. In veel gevallen hebben ze tijdens de coronacrisis keihard gewerkt om de maatschappij draaiend te houden. Ze zien dat niet terug in een hoger salaris. En nu de prijzen stijgen, komen juist zij in grote problemen."

Alle
Lees ook:
Alle deuren op Schiphol weer open, nog steeds erg druk

Werkgevers moeten hogere lonen betalen, vindt Elzinga. Hij realiseert zich dat veel sectoren het tijdens de coronacrisis moeilijk hebben gehad, maar benadrukt tegelijk dat veel bedrijven juist goede tijden hebben gekend. Hij noemt callcenters, distributiecentra en supermarkten. "Terwijl hun werknemers nu nóg minder te besteden hebben dan voorheen."

Minimumloon 

Volgens Elzinga is ook het verhogen van het wettelijk minimumloon "noodzakelijk om iets aan de de armoede te doen". FNV pleit al jaren voor een minimumloon van 14 euro, maar in het recente regeerakkoord wilde het kabinet niet verder gaan dan 11 euro en 39 cent. 

"Zeker in sectoren die nu ver onder die 14 euro zitten, is de tijd van praten zo langzamerhand voorbij", waarschuwt Elzinga. "Daar komen we op het punt dat we als vakbond een politiek ultimatum moeten gaan stellen: het minimumloon omhoog, of we gaan als vakbond in al die sectoren tegelijk staken." 

Opstootjes,
Lees ook:
Opstootjes, lange rijen en gemiste vluchten: chaos op Schiphol duurt voort
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.