Vakbond boos

Veel zorgmedewerkers met long covid ontslagen ondanks subsidieregeling

22 april 2022 14:36 Aangepast: 22 april 2022 14:47
(Archieffoto) Beeld © ANP

Werkgevers maken amper gebruik van de mogelijkheid om zieke zorgmedewerkers die tijdens hun werk long covid hebben opgelopen, langer in dienst te houden. Van de 510 zorgverleners met long covid die meededen aan een onderzoek van FNV Zorg & Welzijn, zeggen slechts tien medewerkers dat hun werkgever gebruik maakt van de speciale subsidieregeling. De vakbond is boos.

Minstens 113 zorgmedewerkers zijn inmiddels ontslagen. Bij nog eens zeker 98 werknemers is het ontslag aangezegd.

Trap na

"Dit voelt echt als een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden", zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV.

"De verpleeghuizen gingen op slot, persoonlijke beschermingsmiddelen waren vrijwel niet beschikbaar. Heel veel van deze zorgverleners isoleerden zich van hun sociale contacten en familieleden, omdat ze geen gevaar voor hun patiënten en cliënten wilden vormen."

Stank voor dank

Het merendeel van hen is uiteindelijk op de werkvloer besmet, aldus de vakbond. "Als dank voor hun heldendaad volgt nu ontslag. Minister Helder (Langdurige Zorg) moet daarom haast maken met een Covid 19-fonds om deze mensen financieel tegemoet te komen."

Werkgevers die ziek zijn blijven normaliter maximaal twee jaar bij hun werkgever op de loonlijst staan. Daarna volgt ontslag. Maar voor zorgmedewerkers met long covid, die arbeidsongeschikt dreigen te raken, trok het kabinet in februari de portemonnee.

Subsidie

Werkgevers kunnen subsidie krijgen om deze mensen minimaal een half jaar en maximaal een jaar langer in dienst te houden. Zo hoopt het kabinet hen te behouden voor de zorg.

Maar voor ruim 40 procent van de zorgmedewerkers met long covid die bij de eerste coronagolf besmet raakten, heeft de werkgever inmiddels ontslag aangezegd, aldus de FNV-enquête.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun voor zorgmedewerkers met long covid die arbeidsongeschikt dreigen te worden

Regeling te laat bekend

Dat komt onder meer omdat het subsidieloket te laat geopend is. 29 procent van de ondervraagden zegt dat een langer dienstverband niet als mogelijke optie is besproken met de werkgever, omdat de regeling niet bekend was.

De subsidie kan wel met terugwerkende kracht worden aangevraagd. 59 procent van de zorgmedewerkers geeft aan dat de werkgever geen gebruik gaat maken van de regeling, omdat de verwachting is dat de zorgverlener niet binnen zes maanden volledig herstelt.

Weinig animo

Slechts 2 procent geeft aan dat zijn werkgever gebruik zal maken van de regeling, zodra deze kan worden aangevraagd en 4 procent van de werkgevers wil wachten totdat de criteria van de regeling bekend zijn, voordat hij iets wil toezeggen.

Ook heeft 6 procent van de langdurig zieke zorgmedewerkers een individuele regeling getroffen met de werkgever, waardoor geen gebruik van de subsidieregeling wordt gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van