Ga naar de inhoud
Export een chaos

Na het ruimen van de mijnen wordt er alweer gezaaid in Oekraïne

Boeren aan het werk op het land nabij Charkov. Beeld © Getty

Een maand geleden was er veel angst dat door de oorlog boeren in Oekraïne hun gewassen niet meer konden zaaien. In het zuiden en oosten is dat nog steeds zo, maar in het westen en noorden lukt het al wel weer om te zaaien. "Maar eerst moeten de mijnen er weg", zegt de president van het grote landbouwbedrijf MHP. "En de logistieke problemen zijn immens."

Volgens president John Rich van het grote voedings- en landbouwbedrijf MHP uit Kiev is zijn bedrijf er goed in geslaagd om op de honderdduizenden hectare die het bedrijf bezit mais en zaadjes voor zonnebloemen te zaaien. "Daar waar het land niet is bezet of waar het weer in handen is gekomen van Oekraïne kunnen we volop zaaien."

Uiteraard hebben de werkzaamheden wel vertraging opgelopen, vertelt de Australiër, die nu vijf jaar president is van MHP. "We moeten het land ontdoen van de rommel die de oorlog heeft achtergelaten, zoals kapotte tanks. En het moet worden ontdaan van mijnen."

Voedingsgigant:
Lees ook
Voedingsgigant: Russen proberen Oekraïne uit te hongeren

Daarbij heeft het boerenland geen prioriteit. "Terecht natuurlijk, want bewoonde gebieden gaan voor." Rich toont zich in een video-interview opgelucht over het feit dat ondanks alles bijna net zoveel is gezaaid als vorig jaar. "We zitten op 98 procent."

Oekraïne is goed voor de helft van de wereldwijde productie aan zonnebloemolie. Het land wordt ook gezien als de graanschuur van de wereld en is een van de belangrijkste producenten van maïs. 

Kippen

MHP (Myronivsky Hliboproduct ) exporteert veel van die gewassen, maar gebruikt ze zelf ook als voeding bij de kippenproductie. Het bedrijf is de grootste kippenvleesproducent van Europa. Het vlees wordt onder meer verhandeld via een vestiging in Nederland, waar het wordt verpakt.

"Er staan files van 40 tot 50 kilometer met vrachtwagens. Het duurt vele dagen om de grens over te komen."

MHP zegt dus volop te kunnen produceren, maar krijgt de goederen maar moeilijk het land uit. "Bij de douane zijn veel controles. Er staan files van 40 tot 50 kilometer met vrachtwagens. Het duurt vele dagen om de grens over te komen." 

Volgens Rich worden vooral de chauffeurs extra gecontroleerd. "Export per schip via de haven van Odessa, wat we volop deden, lukt ook niet. Dus we vervoeren per trein. De capaciteit is echter beperkt."

De topman zegt daarom vrijwel niets naar de EU te exporteren. Wat het land uit kan, wordt via Roemenië naar het Midden-Oosten gebracht. "Met landen daar hebben we contracten voor voedselzekerheid die zijn afgesloten tijdens de coronapandemie. Daar ligt de prioriteit. "

Toch kan ook de Nederlandse vestiging in Veenendaal doorwerken. "We voeren nu kippenvlees aan uit onder meer Thailand en Brazilië. We exporteren dus geen kippenvlees uit Oekraïne."

In Oekraïne volop eten

Er is volgens Rich geen tekort aan eten in Oekraïne. MHP maakt veel vlees dat wordt ingevroren en bewerkte producten zoals worstjes. "Het grote probleem is om dat eten in de conflictgebieden te krijgen."

"En daar is het nu op veel plekken no man's land want het is oorlogsgebied. Daar wordt waarschijnlijk niet gezaaid."

Chauffeurs moeten het volgens hem met gevaar voor eigen leven afleveren bij geïmproviseerde gaarkeukens. "De winkels zijn dicht en ons distributiecentrum bij Kiev is aan het begin van de oorlog gebombardeerd."

Opbrengst zal tegenvallen

De totale landbouwoogst van Oekraïne zal volgens hem flink tegenvallen. "Het probleem zit hem bij kleine boeren. Die hebben geen kunstmest meer tot hun beschikking en weinig werkkapitaal. Hun oogst zal significant minder worden. De verwachting is dat maïs uitkomt op ongeveer 70 procent van wat het vorig jaar was. En zonnebloemen op 60 procent."

Wat graan betreft is het voor hem onduidelijk wat voor jaar het wordt. "Dat wordt vooral in het zuiden en oosten van het land geteeld. En daar is het nu op veel plekken no man's land, want het is oorlogsgebied. Daar wordt waarschijnlijk niet gezaaid", sombert hij. 

De oorlog kan een voedselcrisis worden

02:53