Oudste al 52 jaar

Oude Amerikaanse kerncentrales moeten langer open blijven

19 april 2022 15:37 Aangepast: 19 april 2022 16:18
Een oude kerncentrale vlakbij New York. Deze is vorig jaar gesloten. Beeld © ANP

De Amerikaanse regering trekt miljarden dollars uit om oude kerncentrales in het land open te houden. Ze worden weggeconcurreerd op prijs door goedkope energie als zon en wind. Maar de onrendabele centrales zijn nodig om de komende jaren de uitstoot van broeikasgassen niet te veel te laten stijgen.

Volgens Bloomberg heeft de Amerikaanse overheid 6 miljard dollar (5,6 miljard euro) uitgetrokken om de centrales open te houden. Omdat er dan ook minder fossiele energiebronnen nodig zijn, kan de honger naar energie worden gestild en toch worden gewerkt aan het realiseren van minder uitstoot.

Het geld is onderdeel van het grote infrastructuurproject waar de regering van Joe Biden 550 miljard dollar voor heeft uitgetrokken.  

Al twaalf dicht

De afgelopen jaren zijn twaalf kerncentrales gesloten omdat ze economisch niet meer rendabel waren te krijgen. De VS telt 54 kencentrales met in totaal 94 kernreactoren.

Het aantal centrales is afgenomen maar de capaciteit van de andere -modernere- centrales nam toe. Kernenergie is daarmee goed voor ongeveer een vijfde van de energiebehoefte in de VS.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brussel blijft erbij: gas en kernenergie krijgen groen EU-label

De gemiddelde leeftijd van de kerncentrales in de VS is 39 jaar. De oudste nog werkzame reactor is die van Nine Mile Point in New York. Die is 52 jaar oud. 

Europa

In Europa wordt kernenergie ook vaak genoemd als mogelijkheid om de energieproductie op te voeren zonder dat de CO2-uitstoot toeneemt. In Frankrijk, dat al veel kernenergie produceert, zijn plannen voor meer kencentrales. Ook in Nederland wil de regering twee nieuwe kencentrales bouwen en de centrale in Borssele langer open houden.  

België heeft besloten twee kencentrales die eigenlijk in 2025 zouden sluiten tien jaar langer open te houden. Die liggen overigens vlakbij de grens met Nederland in Doel en Tihange.

Duitsland niet

In Duitsland echter gaan eind dit jaar de laatste drie kerncentrales dicht. Dat land besloot na de kernramp in Fukushima in Japan in 2011 om kernenergie af te schaffen.

De energietransitie en de oorlog in Oekraïne veranderen daar vooralsnog niets aan. Duitsland is voor de energievoorziening sterk afhankelijk van Russisch gas.

Ondanks felle kritiek blijft de Europese Commissie bij het plan om investeringen in gas en kernenergie als groen te bestempelen. Dat is nodig om de klimaatdoelen te halen, aldus de Commissie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van