Ga naar de inhoud
'Taak van de school'

Onderzoek: veel ouders leren kinderen niet om veilig te pinnen

Een spaarvarken, ter illustratie. Beeld © Kees van de Veen / ANP

Ouders zouden hun kinderen beter kunnen leren omgaan met geld. Zo maken veel vaders en moeders geen afspraken met kinderen over hoeveel zakgeld ze moeten sparen. Meer dan de helft van de ouders vindt dat de school een taak heeft om kinderen te leren omgaan met geld.

Dat concludeert de Volksbank, moederbedrijf van onder meer SNS, ASN Bank en RegioBank, op basis van onderzoek. Ruim 1100 Nederlanders van 25 jaar en ouder met kinderen van 4 tot en met 12 jaar werden ondervraagd.

'Essentieel'

Voor veel ouders is zakgeld een 'essentieel' onderdeel van de opvoeding. In de praktijk wordt daar echter weinig aan gedaan. Zo blijkt uit het onderzoek onder meer dat een derde van de ouders kinderen nooit heeft geleerd de pincode geheim te houden of af te schermen bij het pinnen.

Koningin
Lees ook:
Koningin Máxima over zakgeld dochters: 'Op is op'

Digitaal zakgeld

Het merendeel van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar krijgt zakgeld. Hoe ouder het kind, hoe vaker het zakgeld digitaal wordt gegeven. Een vijfde van alle kinderen heeft een pin- of betaalpas. Dat zijn meestal de oudere kinderen.

Kinderen besteden hun zakgeld voornamelijk aan kleine speeltjes, accessoires en gadgets. Daarna volgen snoep en snacks, bouwspeelgoed, games of apps en hobby's.

Hoeveel zakgeld krijgen kinderen?

Een paar euro zakgeld is voor de meeste kinderen genoeg als het bedoeld is voor kleine dingen als snoep en speelgoed, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het instituut meldt dat kinderen van 5 jaar oud gemiddeld 0,50 euro per week krijgen. Voor 12-jarige kinderen ligt het bedrag tussen de 2,30 en 3 euro. 

Ook het Nibud meldt dat het belangrijk is dat kinderen zakgeld krijgen om de waarde van geld te leren kennen. "Niet alles kan, je moet keuzes maken. Op = op", schrijft het instituut. 

Bron: Nibud

Meer jongeren met schulden

Het merendeel van de ouders zegt de gevaren van bijvoorbeeld fraude via WhatsApp en phishing te kennen. Volgens Marinka van der Meer, directeur klant en merk bij de Volksbank, tonen de cijfers aan dat 'over de hele linie nog volop verbetering te behalen valt'.

"Zeker ook omdat er een enorme toename is van het aantal jongeren met schulden", zegt Van der Meer. De bank waarschuwt ook voor de invloed van sociale media en influencers, die kinderen kunnen verleiden tot impulsaankopen.

Bekijk ook: kinderen Armin van Buuren geven deel van zakgeld aan vluchtelingen

01:48
Ook Armin van Buuren (45) laat de oorlog niet onberoerd en hij doopt zijn show vorige maand dan ook met liefde om voor een Dance for Ukraine. RTL Boulevard sprak met de dj.