Miljardengaten in begroting

Gaten in begroting, maar Kaag vindt hogere staatsschuld niet verstandig

12 april 2022 16:15
Sigrid Kaag. Beeld © ANP

De oorlog in Oekraïne en een streep door de zogenoemde spaartaks. De Nederlandse schatkist kampt met miljarden aan tegenvallers. Toch denkt minister van Financiën Sigrid Kaag niet aan een hogere staatsschuld. "Ik ben er geen voorstander van."

Dat zegt de minister in haar wekelijkse gesprek met RTL Z. Volgens Kaag schuiven we de problemen dan naar een volgende generatie. Ook moet de overheid in deze onzekere tijden "met prudentie handelen", aldus de minister.

De tegenvallers en onvoorziene uitgaven stapelden zich in de afgelopen maanden op. Een kleine greep: eind vorig jaar haalde de rechter een streep door de spaartaks. Door de oorlog in Oekraïne wordt de roep om extra geld voor Defensie steeds sterker. En de Eerste Kamer wil dat dat bezuinigingen op de jeugdzorg worden teruggedraaid.

Kaag gaat daarom vanavond nog om de tafel met de premier, de vicepremiers en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen om te kijken hoe de gaten kunnen worden gedicht. Ook wil ze in gesprek met de oppositie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ingewikkelde puzzel: coalitie moet miljardengaten in begroting dichten

Veel geoefend op 'nee'

Het kabinet wil alle mee- en tegenvallers in kaart brengen en op basis van het bestaande begrotingsakkoord bekijken hoe alle kabinetsplannen kunnen worden vormgegeven, zegt Kaag. "Ik heb de laatste weken veel geoefend op het woord nee", zegt de minister over het gesprek.

De staatsschuld laten oplopen, zoals gebeurde tijdens de coronacrisis, is volgens Kaag nu niet het beste idee. "Ik weet niet of het verstandig is, we vinden schuldhoudbaarheid ontzettend belangrijk, voor onze eigen portemonnee en die van de EU."

Volgens Kaag zijn we dankzij goede buffers de coronacrisis goed doorgekomen, maar zitten we nu in een andere fase. "We zijn een begroting overeengekomen en binnen die kaders moeten we onze ambities vervullen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBS: overheid vorig jaar 22 miljard in de min door coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van