Onderhuur en Airbnb

'Woningcorporaties sporen minder fraude op door corona'

12 april 2022 06:12 Aangepast: 12 april 2022 06:15
Huizen langs de Prinsengracht, ter illustratie. Beeld © Kim van Dam / ANP

Woningcorporaties in heel Nederland slagen er minder goed in om woonfraude aan te pakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale onderhuur, verboden verhuur via Airbnb en crimineel gebruik van huurwoningen. Handhaving was tijdens de coronacrisis lastig.

Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende wooncorporaties van BNR. "De coronacrisis bemoeilijkte handhaving aangezien het onverantwoord was om bij mensen thuis de woonsituatie te controleren", zegt een woordvoerder van Aedes tegen BNR.

Capaciteitsproblemen

Daarnaast kampen verschillende corporaties met capaciteitsproblemen waardoor er weinig tijd is om de wijk in te gaan.

In 2019 gingen inspecteurs nog wel op pad. In deze reportage van RTL Nieuws uit dat jaar is te zien hoe zij woningfraude opspoorden: 

Eenmaal op locatie is het eenvoudig om te zien hoe de situatie in een woning is. 'Toen we aanklopten ging alles uit.'

De woningcorporaties zeggen tegen BNR dat officiële cijfers over woonfraude waarschijnlijk lager liggen dan in werkelijkheid het geval is. "We konden minder vaak straatacties ondernemen, oftewel onverwacht langsgaan op adressen waar wij woonfraude vermoeden", zegt een woordvoerder van Rochdale.

Beter aanpakken

Het gaat niet alleen om illegale onderhuur, maar ook om andere criminele activiteiten. "Vaker worden er wapens en drugs in onze woningen gevonden", zegt een woordvoerder van Woonbron tegen BNR. "Corporatiewoningen zijn kennelijk aantrekkelijk voor criminele activiteiten."

Verschillende woningcorporaties zeggen 'stevige afspraken' te hebben gemaakt met politie en gemeenten om woonfraude in de toekomst beter aan te pakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Parijzenaar moet 221.000 euro terugbetalen om onderhuur via Airbnb

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore