Opslag bleef leeg

Gazprom zorgt voor probleem bij Nederlandse gasopslag, kabinet zoekt oplossing

08 april 2022 14:10 Aangepast: 11 april 2022 13:17
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Beeld © ANP

Het kabinet zoekt naar manieren om ervoor te zorgen dat de gasopslag in Bergermeer voor de komende winter voor minstens 80 procent gevuld is. Fiks probleem: 40 procent van de opslagcapaciteit is verhuurd aan het Russische Gazprom.

Dat zorgde deze winter al voor problemen. Het Russische staatsbedrijf liet de gasopslag grotendeels leeg, waardoor tekorten dreigden. Inmiddels wordt Gazprom ervan verdacht vorig jaar de reserves in Nederland doelbewust laag gehouden te hebben, met het oog op de naderende oorlog.

"Ik weet niet exact de reden, maar ik heb zo'n vermoeden dat er vooraf over na is gedacht", zegt energieminister Rob Jetten daarover.

Ingewikkeld

Volgens de Volkskrant worden er meerdere opties overwogen om volgend jaar niet met hetzelfde probleem te zitten, waarvan nationalisatie van de opslag er een is. Jetten wil desgevraagd niet zeggen welke opties het kabinet precies onderzoekt, maar sluit nationalisatie ook niet uit.

Hij benadrukt dat het belangrijk is dat de opslag komende winter goed gevuld is. "We zijn volop in gesprek om dat voor elkaar te krijgen." Wel noemt hij het 'ingewikkelde juridische onderhandelingen'.

Snel duidelijkheid

De Nederlandse staat kan niet zomaar zeggen wat er moet gebeuren met het ondergrondse gasreservoir. Nederland is namelijk maar voor 40 procent eigenaar van de opslag. De andere 60 procent is in handen van Taqa uit Abu Dhabi. En 40 procent van de opslagcapaciteit is dan weer verhuurd aan het Russische Gazprom.

Die ruimte afnemen van Gazprom is blijkbaar juridisch nog niet zo makkelijk. Veel eenvoudiger zou het zijn als Nederland de volledige zeggenschap over het reservoir zou hebben, maar dan moet Taqa dus uitgekocht worden. Het bedrijf uit Abu Dhabi reageerde vandaag niet op vragen.

Minister Jetten verwacht dat er 'binnen enkele weken' een oplossing is gevonden.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van