Ga naar de inhoud
'Afhankelijkheid terugbrengen'

EU kocht sinds begin oorlog voor 35 miljard energie van Rusland

Josep Borrell Beeld © ANP

De Europese Unie heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne 35 miljard euro uitgegeven aan energie afkomstig uit Rusland. Dat zei Josep Borrell, de vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van het landenblok.

Volgens Borrell toont het cijfer aan hoe belangrijk het is dat de EU minder afhankelijk wordt van de invoer van Russische energie, zei hij woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Meer hernieuwbare energie

Hij riep op nog meer werk te maken van de uitbreiding van hernieuwbare energie. De strijd tegen klimaatverandering gaat nu hand in hand met geopolitiek, benadrukte hij.

Versnelt
Lees ook:
Versnelt de oorlog in Oekraïne onze energietransitie? 'Geen gas is revival van steenkool'

Geen gas betekent meer steenkool

Door de oorlog in Oekraïne klinkt de roep steeds luider om het Russisch gas vaarwel te zeggen en tegelijk de eigen energietransitie een zetje te geven. Grote vraag is of het gewelddadige conflict en de bijbehorende sancties het verschil maken in de strijd tegen klimaatverandering. 

Volgens experts die RTL Z eerder sprak, hoeft dat niet per se het geval te zijn. Geen gas betekent een kleine revival van steenkool, dat meer CO2-uitstoot oplevert.

Poetins oorlog bewijst: de energietransitie draait ook om veiligheid

03:14
De energietransitie draait niet alleen om klimaat, maar ook - misschien op korte termijn wel vooral - om onze veiligheid. Europa is voor zijn energievoorziening afhankelijk van Rusland.