Oorlog Oekraïne

Industrie: voorkom sluiten fabrieken, houd Gronings gasveld open

06 april 2022 12:41 Aangepast: 06 april 2022 14:22
Een gasveld bij het Groningse Loppersum Beeld © ANP

Het is onbegrijpelijk dat het kabinet de gaswinning in Groningen wil afbouwen. Door de oorlog in Oekraïne is er juist meer Nederlands gas nodig, zo meent de industrie. Anders zouden fabrieken mogelijk tijdelijk moeten sluiten.

Veel gas komt uit Rusland. De leveringszekerheid van dit gas staat onder druk en juist nu wil staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) het gasveld in Groningen sluiten. Dat kan er bij de Nederlandse industrie niet in.

De leveringszekerheid is door de oorlog in Oekraïne in gevaar, zegt Hans Grünfeld directeur van de brancheclub voor grote energieverbruikers Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW).

'Pas beleid aan'

"We verwachten van de overheid dat het beleid wordt aangepast. Je moet nu geen stappen zetten die tot een onontkoombare situatie leiden. Vijlbrief doet in zijn brief aan de Kamer alsof er niets is veranderd sinds februari", doelt Grünfeld op de oorlog in Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dichtdraaien gaskraan kost de komende jaren 1,9 miljard euro

De afgelopen winter had de industrie geluk met het warme weer, zegt hij. "Nu zijn we ons voor de komende winter aan het voorbereiden. Maar waar halen we het gas vandaan als het niet uit Rusland komt? We zijn dan aangewezen op ons eigen gas. De overheid zal bepaalde groepen zoals huishoudens en zorginstellingen buiten schot willen houden. Maar aan de industrie wordt dan gevraagd minder gas te verbruiken."

Schade

Voor korte tijd kan dat, aldus de VEMW. "Maar op lange termijn zorgt het voor onherstelbare schade en tekorten in de maatschappij. Denk aan essentiële producten zoals zuurstof voor ziekenhuizen en speciale voeding voor ernstig zieke patiënten."

De Groningers zullen blij zijn dat de gaskraan dichtgaat vanwege de aardbevingen die de boringen veroorzaken. Grünfeld meent echter dat ook de Groningers de ernst van de situatie wel inzien: "Nood breekt wet, zei iemand uit Groningen in een enquête al."

'Onnodige onrust'

Staatssecretaris Hans Vijlbrief is niet blij met de oproep van de industrie, zo laat hij via zijn woordvoerder weten. "Er is op dit moment voldoende gas om aan de behoefte te voldoen. Dus de oproep van de grote gasverbruikers, zorgt voor onnodige onrust."

Het kabinet heeft er hele goede reden voor de gaswinning in Groningen af te bouwen, zo verwijst Vijlbrief naar de aardbevingen. "Daarom kiest het kabinet er voor om alleen in het alleruiterste geval meer gas uit Groningen te winnen."

Mocht er komend najaar als gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen toch een gastekort ontstaan, dan treedt een speciaal beschermplan in werking. "Daarbij is Groningen de laatste optie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van