Ga naar de inhoud
15 procent

EU-deal over minimum belastingtarief multinationals strandt door Polen

Een protest in Dublin in 2016 tegen een belastingdeal die Apple sloot met de Ierse overheid. Beeld © Caroline Quinn

De EU-landen waren heel dichtbij een akkoord over het invoeren van een minimumtarief voor winstbelasting voor bedrijven. Maar het akkoord is voorlopig geklapt omdat Polen dwarsligt.

Dat bleek na een vergadering van de ministers van Financiën van de 27 EU-landen. Maar liefst 26 landen stemden voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent, maar Polen stemde tegen.

En dat is een horde die niet opzij geschoven kan worden, want EU-wetten over belastingregels moeten unaniem worden aangenomen. Een land kan dus alles tegenhouden.

140 landen aan boord

De invoering van het minimumtarief heeft al een hoop voeten in de aarde gehad. Vorig jaar was er eerst een deal tussen G7-landen, de G20-landen en daarna een akkoord met bijna 140 landen over de invoering van twee belangrijke veranderingen in het internationale belastingsysteem. De EU-landen willen de regels gezamenlijk invoeren.

Verandering 1: de invoering van een minimumwinstbelasting van 15 procent voor bedrijven met een wereldwijde omzet van meer dan 750 miljoen euro. Om ervoor te zorgen dat het niet loont als een paar landen niet meedoen, wordt ook de regel ingevoerd dat andere landen extra belasting mogen heffen, als een bedrijf toch winst zou maken op een plek waar de belasting lager dan 15 procent is.

G7
Lees ook:
G7 bereikt akkoord over minimumtarief winstbelasting multinationals

Verandering 2: de invoering van een techgigantenbelasting. Deze moet ervoor zorgen dat techbedrijven, hun winsten wegsluizen naar een paar landen, terwijl ze het geld ergens anders verdienen.

Denk aan Facebook, dat veel klanten heeft in Nederland, maar de winst ergens anders noteert. Straks moet er belasting betaald worden waar de winst wordt gemaakt.

Polen ligt dwars

Polen blokkeert nu de invoering van de het minimumtarief in de EU, naar eigen zeggen omdat het niet kan verkroppen dat de techgigantenbelasting niet tegelijkertijd wordt ingevoerd. Die twee wetgevingstrajecten zijn namelijk uit elkaar getrokken.

"Ik begrijp de Poolse positie echt niet", brieste de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Hij leidt de onderhandelingen, omdat Frankrijk op dit moment voorzitter is van de Raad van de EU.

Gevoelig

Als compromis hadden de Fransen voorgesteld om de invoering nog een jaartje verder naar achter te schuiven, naar 2024, maar voorlopig mag dat dus niet baten. De Polen zeggen nog altijd vierkant achter de twee voorstellen te staan, als ze maar tegelijk worden ingevoerd.

Voor Warschau ligt de techtaks gevoelig, omdat het eigenlijk op eigen houtje al zo’n belasting in had willen voeren, net als een aantal andere EU-landen. Om de Amerikanen aan boord te krijgen van het wereldwijde akkoord heeft Polen van de eigen techbelasting afgezien, maar vreest nu dat de invoering van het wereldwijde initiatief vertraging op gaat lopen.

Bron: RTL Z