Ga naar de inhoud
Ruim half miljard aan import

Wegvallen zonnebloemolie uit Oekraïne doet Nederland pijn

Verschillende supermarkten namen vorige maand maatregelen tegen het hamsteren van zonnebloemolie. Beeld © ANP

Door de oorlog in Oekraïne komt de Nederlandse import van zonnebloemolie en maïs onder druk te staan. Nederland haalde afgelopen jaar voor een bedrag van 538 miljoen euro aan ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne, het meest van alle EU-landen.

Nederland importeerde in 2021 in totaal voor 641 miljoen euro aan ruwe zonnebloemolie uit het buitenland. Het gros daarvan (84 procent) kwam uit Oekraïne, blijkt uit CBS-cijfers.

Het door oorlog geteisterde land is daarnaast met een aandeel van 42 procent de grootste leverancier van maïs voor Nederland, wat neerkomt op 536 miljoen euro. In heel 2021 haalde Nederland voor ruim 2 miljard euro aan goederen uit Oekraïne, waarvan 1,8 miljard euro (88 procent) bestond uit landbouwproducten.

Grote tekorten

Nederland is ook de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie. Meer nog dan landen als Spanje en Italië. Wat betreft de ingevoerde Oekraïense zonnebloemolie blijft 15 procent blijft achter in Nederland. Het grootste deel wordt doorgevoerd naar het buitenland, direct als wederuitvoer, of indirect als exportproduct na verwerking in Nederland. Datzelfde geldt voor de geïmporteerde maïs. 

Maar door de oorlog ontstaan in Europa grote tekorten aan zonnebloemolie. In maart ontstond een run op zonnebloemolie in Nederlandse supermarkten, toen veel klanten het product nog even snel wilden inslaan. Bij sommige supermarkten mogen mensen daarom nog maar één fles per keer kopen.

Over
Lees ook:
Over vier tot zes weken is de zonnebloemolie op: 'Een groot probleem'

Duurder en tijdrovend

Alternatieven zoals raapzaadolie, sojaolie of palmolie zijn er wel, maar zijn vaak ook duurder. "Bovendien moeten ze eerst worden gezocht, per product worden uitgeprobeerd, en daarna moeten er nieuwe, logistieke routes worden uitgestippeld", zei emeritus hoogleraar voedseltechnologie Tiny van Boekel hier eerder over tegen RTL Z.

Zonnebloemolie is een plantaardige olie die veel gebruikt wordt voor het bakken en braden in de keuken. Het is daarnaast een veelgebruikt ingrediënt in producten zoals mayonaise, margarine, chips, koek, babyvoeding en vleesvervangers.

Maximaal
Lees verder:
Maximaal 1 fles zonnebloemolie per klant: 'Daardoor gaan we juist hamsteren'