Ga naar de inhoud
'Nadenken over olieverbod'

Europese Commissie wil verbod op Russische kolen en schepen in EU-havens

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © Dursun Aydemir / Anadolu Agency

De Europese Commissie wil Russische schepen de toegang verbieden tot havens in de EU. Alleen voor de levering van landbouw- en voedingsproducten, humanitaire goederen en energie zou een uitzondering moeten worden gemaakt.

Daarnaast stelt het dagelijks EU-bestuur een invoerverbod voor op Russische kolen en een volledig transactieverbod voor vier Russische banken, waaronder de tweede grootste bank VTB.

In een vijfde pakket van EU-sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne wil de commissie ook Russische en Belarussische wegtransporteurs uit de EU weren.

Computers en chips

Daarnaast stelt ze een exportverbod voor, voor onder meer grote (quantum-)computers en halfgeleiders. Producten van hout en cement, zeevruchten en sterke drank uit Rusland zouden ook niet meer welkom moeten zijn in de EU, vindt de Commissie. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen wordt nog nagedacht over een olie-invoerverbod, zei ze in een speciale videoverklaring.

De voorstellen, die Rusland volgens de commissie miljarden aan inkomsten zullen kosten, worden morgen door de EU-ambassadeurs besproken.

Faillissement
Lees ook:
Faillissement Rusland dichterbij na bevriezen dollarreserves