Ga naar de inhoud
3,3 miljard verlies, 3,1 miljoen bonus

Kaag: 'Bonus voor Air France-KLM-topman Ben Smith is ongepast'

Minister Kaag is net als haar voorganger kritisch op het besluit van Air France-KLM. Beeld © RTL Z

Een miljardenverlies bij Air France-KLM, maar toch een miljoenenbonus voor bestuursvoorzitter Ben Smith. "Ik vind het onbegrijpelijk", zegt minister van Financiën Sigrid Kaag in haar wekelijkse gesprek met RTL Z.

Air France-KLM leed in 2021 een netto jaarverlies van bijna 3,3 miljard euro. Het bedrijf had met name in de eerste half jaar veel last van de beperkende coronamaatregelen.

Voor topman Smith heeft dat weinig consequenties. Hij ontvangt bovenop zijn jaarsalaris van 900.000 euro een bonus van bijna 1,1 miljoen euro, plus een aandelenpakket van 2 miljoen euro, kon uit het jaarverslag worden opgemaakt. De bonussen ontvangt de Canadese bestuurder volgens het bedrijf wegens onder meer inspanningen op het gebied van duurzaamheid.

'Niet acceptabel'

De bonussen zijn tegen het zere been van het kabinet. "Dit is niet uit te leggen", zegt Kaag. "Ik vind het niet acceptabel en begrijp vooral niet dat je dit zelf wilt en dan men denkt dat het goed is. Nederland, wij als kabinet, ikzelf en mijn ambtenaren hebben ons standpunt kenbaar gemaakt, ook de afgelopen dagen nog."

Miljardenverlies
Lees ook:
Miljardenverlies Air France-KLM, toch krijgt topman miljoenenbonus

Maar veel invloed kan Kaag niet uitoefenen, net als eerder haar voorganger Wopke Hoekstra die zich ook tegen deze vorm van belonen uitsprak. De Nederlandse staat bezit 5,9 procent van de aandelen van KLM en 14,3 procent van Air France-KLM.

"We zijn in de minderheid. Het is geen verrassing, maar we zullen wel wel in de aandeelhoudersvergadering formeel tegen stemmen. En daarbij weer de uitleg geven dat we het maatschappelijk ongepast vinden bij een bedrijf dat vorig jaar ook weer verlies gedraaid heeft, en in grote mate afhankelijk is geweest van staatsteun - en dat nog is", zegt Kaag.

Staatssteun

Het kabinet steunt KLM met 3,4 miljard euro omdat KLM als belangrijk wordt beschouwd voor de Nederlandse economie. Die steun is verdeeld over leningen van de overheid zelf (1 miljard) en banken (2,4 miljard), waarbij de overheid garant staat voor 90 procent van de bankleningen. KLM moet deze leningen binnen 5,5 jaar aflossen.