Ga naar de inhoud
Salaris van 900.000 euro

Miljardenverlies Air France-KLM, toch krijgt topman miljoenenbonus

Ben Smith, de topman van Air France-KLM. Beeld © ANP

Ben Smith, topman van Air France-KLM ontvangt jaarlijks een basissalaris van 900.000 euro. Daarbovenop heeft hij vorig jaar een bonus van bijna 1,1 miljoen euro gekregen én is hem een aandelenpakket van 2 miljoen euro beloofd. Dat gebeurde in hetzelfde jaar dat Air France-KLM (opnieuw) een miljardenverlies maakte.

De totale beloning van de 50-jarige Ben Smith komt al met al op 4,3 miljoen euro uit, staat in het jaarverslag van het luchtvaartconcern.

De Canadese topman zal wel een tijd moeten wachten voor alles aan hem wordt uitgekeerd, want volgens Europese regels mag hij bepaalde bonussen pas uitbetaald krijgen als een groot deel van de ontvangen staatssteun is terugbetaald.

Schonere brandstof en nieuwe vliegtuigen

De bonussen dankt Smith onder meer aan inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Zo werden stappen gezet voor het gebruik van schonere brandstof en werden er nieuwe vliegtuigen besteld met een lagere CO2-uitstoot.

Verlies
Lees ook:
Verlies van 3,3 miljard voor Air France-KLM in 2021

De Frans-Nederlandse luchtvaartonderneming kwam in 2021 onder de streep uit op een jaarverlies van bijna 3,3 miljard euro.

Door de coronapandemie had Air France-KLM het opnieuw zwaar te verduren. Vooral in de eerste helft van vorig jaar kampte het bedrijf met de beperkingen die onder andere in Nederland en Frankrijk golden.

'Ander beloningsbeleid bij KLM'

Een woordvoerster van KLM benadrukt dat het beloningsbeleid bij KLM anders is geregeld dan bij het moederbedrijf.

Dat moet ook wel, want hier is bij het verlenen van coronasteun door de Nederlandse overheid als voorwaarde gesteld dat er gedurende de looptijd van de betreffende leningen geen sprake mag zijn van bonussen voor het bestuur.

Europese
Lees ook:
Europese luchtvaart mocht gratis vervuilen in 2020, Transavia hield uitstootrechten over

Kritiek Nederlandse regering

Vorig jaar was er vanuit Nederland ook al flinke kritiek op een bonus van 2 miljoen euro die Smith over 2020 ontving, maar de Nederlandse regering slaagde er niet in die bonus te blokkeren. De Nederlandse staat, die een belang heeft van 9,3 procent in Air France-KLM, stemde toen ook tegen een beloningsvoorstel voor 2021.

De cijfers over KLM zullen binnenkort nader uitgewerkt staan in het jaarverslag van KLM zelf.

Waarom
Lees ook:
Waarom er (nog) geen nieuw belastinggeld naar KLM gaat