Ga naar de inhoud
Hoogste stand in ruim 10 jaar

Gestegen rente is positief voor pensioenfondsen: dekkingsgraad loopt op

Gepensioneerden fietsen bij Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen staat er weer een stukje beter voor. Zij profiteerden in maart van de gestegen rente, die ervoor zorgt dat de fondsen meer geld in kas hebben om pensioenen mee uit te keren.

Hoeveel geld een pensioenfonds op dit moment in kas heeft, wordt gemeten in de actuele 'dekkingsgraad', uitgedrukt in een percentage. Die schommelt nogal door ontwikkelingen op de financiële markten en de rente.

Nu die rente stijgt, leidt dat dus tot een hogere gemiddelde dekkingsgraad. Volgens een berekening van onderzoeksbureau Aon is die actuele dekkingsgraad afgelopen maand gestegen van gemiddeld 114 procent naar 120 procent, de hoogste stand in ruim tien jaar. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe pensioenwet ziet het licht: 'Een mijlpaal'

Minder geld in kas

Hoewel ook aandelen en grondstoffen meer waard werden, komt die stijging grotendeels op het conto van de hogere marktrente. Hierdoor hoeven pensioenfondsen minder geld in kas te hebben om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. 

Bij de huidige dekkingsgraden valt ook die andere bekende pensioenterm weer: indexeren. Dat betekent het laten stijgen (of dalen) van de pensioenen die daadwerkelijk worden uitgekeerd aan mensen. Het is nog de vraag of en welke pensioenfondsen hun pensioenen zullen indexeren, gezien de hoge beweeglijkheid van de dekkingsgraad. Zo kan deze ook in korte tijd weer dalen, waardoor de fondsen direct weer in de problemen komen.

Pensioenen
Lees ook:
Pensioenen worden niet verhoogd ondanks inflatie

'Roerige tijden'

"Het zijn roerige tijden en voor pensioenfondsen blijft het spannend hoe ontwikkelingen zich vertalen in de dekkingsgraad", schrijft pensioenexpert Frank Driessen van onderzoeksbureau Aon bij de cijfers. "Wij wensen pensioenfondsen veel wijsheid in de lastige afwegingen die zij op dit moment moeten maken, zoals het al dan niet eerder overgaan tot indexatie." 

Ondertussen gaat ook de inflatie een steeds grotere rol spelen bij pensioenen. Nu deze inflatie is opgelopen tot bijna 12 procent in maart, wordt onderzocht in hoeverre het risico op zo'n hoger prijspeil kan worden afgedekt in een eventueel nieuw pensioenstelsel.