Maar niet via Yamal-pijp

Gazprom: gasleveringen aan Europa gaan gewoon door 

01 april 2022 10:24 Aangepast: 01 april 2022 12:21
Een werknemer in Rusland bij het begin van de Nord Stream 2 pijpleiding. Beeld © Peter Kovalev/TASS

De Russische gasleveringen aan Europa gaan vrijdag gewoon door. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom liet vanochtend weten dat de export via pijpleidingen in Oekraïne in lijn blijft met de verzoeken van Europese partijen die gas hebben ingekocht. De gastoevoer via de Yamal-pijp naar Duitsland is wel stopgezet, maar dat is afgelopen tijd vaker gebeurd en kan meerdere redenen hebben.

Rond de gasleveringen ontstond donderdag veel onduidelijkheid. President Vladimir Poetin zei toen dat Russisch gas vanaf april met roebels betaald moet worden, terwijl onder meer de Italiaanse premier Mario Draghi kort daarvoor had gezegd dat de Russen nog wel euro's zouden blijven accepteren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energiebedrijven gaan gas niet in roebels betalen

Financiële truc

Uit een decreet viel later op te maken dat er een financiële constructie zou worden opgetuigd die het voor buitenlandse partijen mogelijk moet maken om via een omweg gewoon in euro's te blijven afrekenen.

Diverse analisten hebben er in zakenkrant Financial Times op gewezen dat Moskou op deze manier eigenlijk een gat in de westerse sancties tegen het land probeert te slaan. De retoriek over het wel of niet in roebels betalen zou niets te maken hebben met het dichtdraaien van de gaskraan, maar zijn bedoeld om het Westen te dwingen zaken te doen met de Russische financiële sector.

Ook hebben de kenners gezegd dat de discussie voor de gasleveringen in april waarschijnlijk weinig uitmaakt omdat die leveringen veelal pas in mei afgerekend zouden moeten worden. Gashandelaren lijken zich ook niet ongerust te maken. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam ging de prijs vrijdagochtend wat omlaag.

Wel iets minder gas

Volgens Gazprom staat op de route via Oekraïne vrijdag wel iets minder aan Europese leveringen op de planning dan donderdag. Maar dat zou niet liggen aan wijzigingen aan Russische zijde, maar komt omdat er iets minder gas is ingekocht door de andere landen in Europa.

Verder bleek vrijdagochtend dat de gasstroom via de Nord Stream-pijp naar Duitsland eveneens op gang is. Ook hier ging het om iets kleinere hoeveelheden, maar nog steeds in de buurt van de volledige capaciteit van de verbinding.

Geen gas door de Yamal-pijp

Alleen gaat er geen gas meer westwaarts door de Yamal-pijp. Daar stroomt het gas zelfs in de tegenovergestelde richting. De reden hiervan is niet bekend.

Eerder dit jaar, voor de Russische inval in Oekraïne, stroomde het gas via deze pijpleiding al geregeld oostwaarts. Dat kan te maken hebben gehad met de hoge gasprijzen, waardoor het aantrekkelijker werd om in Duitsland opgeslagen gas te kopen dan duur Russisch gas.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore