Accijns- én prijsverlaging

Benzineprijs nog net iets verder omlaag: zo'n 21 cent per liter eraf

31 maart 2022 19:27 Aangepast: 31 maart 2022 20:35
Een klant bij een pompstation (archieffoto). Beeld © ANP

De Nederlandse benzineprijzen gaan morgen waarschijnlijk nog wat harder naar beneden dan de accijnsverlaging van ruim 17 cent per liter die de overheid heeft aangekondigd. Consumentencollectief UnitedConsumers heeft al van twee van de vijf grote oliemaatschappijen de adviesprijzen voor morgen binnen. Daar wordt benzine circa 21 cent goedkoper.

Sowieso hoeft er straks geen btw meer te worden betaald over de accijns die wegvalt, wat de benzineprijs volgens marktdeskundige Paul van Selms met nog een paar cent drukt. Daarnaast verlagen de oliebedrijven hun tarieven nog wat extra omdat de prijzen op de oliemarkten vandaag hard zijn gedaald, denkt Van Selms. Dat laatste komt onder meer doordat de Verenigde Staten meer strategische oliereserves gaan vrijgeven.

Diesel tot 14 cent lager

Voor diesel gaat de accijns morgen met ruim 11 cent omlaag. Maar de oliemaatschappijen waarvan al gegevens binnen zijn, kiezen voor prijsverlagingen van 13 en 14 cent.

Automobilisten krijgen zo dus eindelijk wat verlichting nadat de oorlog in Oekraïne de prijzen aan de pomp flink heeft doen toenemen. Vandaag staat de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) nog op ruim 2,46 euro per liter. En eerder deze maand moest op zeker moment zelfs meer dan 2,50 euro per liter worden neergeteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tankstations zetten zich schrap voor drukte door goedkopere benzine

De verlaging van de accijnzen op brandstof is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die het kabinet heeft genomen om mensen tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. De wijziging gaat om middernacht in.

Tankbeurt uitstellen

Bij tankstations wordt morgen grote drukte verwacht. De afgelopen dagen was het er relatief rustig, omdat veel automobilisten probeerden om hun tankbeurt uit te stellen en zo te profiteren van een lager tarief.

Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso, die UnitedConsumers al sinds het begin van deze eeuw bijhoudt. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg, elders ben je doorgaans minder geld kwijt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf vrijdag is benzine goedkoper: 'Mensen wachten even met tanken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore