De strijd rond de nalatenschap van de Roemeense tycoon Dan Adamescu heeft zich uitgebreid naar Nederland. De tweede vrouw van Adamescu, tot zijn dood in 2017 een van de rijkste mannen van Roemenië, is er niet in geslaagd een onderzoek te laten instellen naar een Nederlands onderdeel van zijn zakenimperium.
Dat blijkt uit een vandaag openbaar geworden uitspraak van de Ondernemingskamer, de speciale rechtbank voor bedrijven in Amsterdam. De vrouw is al jaren verwikkeld in een strijd om de erfenis met de zoon van Adamescu uit diens eerste huwelijk.
Rijke Roemeen
Zakenman Dan Adamescu bouwde zijn vermogen begin jaren negentig op, toen het voormalig communistische Roemenië de omslag maakte naar het kapitalisme. Zijn Nova Group had belangen in onder meer vastgoed, een verzekeraar en een krant. Volgens Wikipedia schatte zakenblad Forbes zijn vermogen in 2013 op 900 miljoen dollar.
Na het faillissement van zijn verzekeraar Astra werd Adamescu in 2016 veroordeeld tot ruim vier jaar gevangenisstraf, wegens omkoping van Roemeense rechters. Begin 2017 overleed hij in de gevangenis. Volgens zijn familie was hij juist slachtoffer van de corrupte overheid.
Strijd om nalatenschap
Na het overlijden van Adamescu ontstond een keiharde strijd om zijn nalatenschap tussen zijn in Londen wonende zoon Alexander en zijn tweede vrouw Carmen. Die strijd blijkt zich nu ook te hebben uitgestrekt naar Nederland.

Eind vorig jaar stapte de vrouw naar de Ondernemingskamer om een onderzoek te gelasten naar de gang van zaken bij de Nederlandse vennootschap The Nova Group Investments BV, een bedrijf dat zou zijn opgericht om belastingen te ontwijken en onteigening door de Roemeense overheid te voorkomen.
Volgens de vrouw probeert haar voormalige stiefzoon haar onder meer via het Nederlandse bedrijf haar deel van de erfenis te onthouden, en moest de Ondernemingskamer daartegen maatregelen nemen.
Echtscheidingsprocedure
Advocaten van het Nederlandse Nova stellen echter dat de vrouw helemaal geen belang heeft bij het bedrijf.
Vlak voor zijn overlijden was Adamescu verwikkeld in een echtscheidingsprocedure, die echter nog niet volledig was afgewikkeld. Daardoor claimt de vrouw een deel van de nalatenschap, waaronder de eigendommen die in de Nederlandse vennootschap zijn ondergebracht.
Volgens de advocaten van het Nederlandse bedrijf behoort dat echter niet tot de nalatenschap van Adamescu, omdat het al jarenlang indirect in handen zou zijn van diens zoon.
Zwart maken
Voor de Ondernemingskamer deden de advocaten van de vrouw en het Nederlandse bedrijf hun uiterste best om de tegenpartij zwart te maken. Zo voerden de advocaten van de vrouw aan dat de Roemeense overheid ook de zoon wil vervolgen voor omkoping. Volgens de tegenpartij loopt juist tegen de stiefmoeder een strafrechtelijk onderzoek.
Uit een vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Ondernemingskamer eind januari oordeelde dat het de zaak niet kan behandelen, omdat de vrouw er niet in slaagde te bewijzen dat het Nederlandse bedrijf wel tot de nalatenschap van Adamescu behoorde.
Rechtszaak in Monaco
Haar advocaat Jean-Jacques Budé spreekt van een 'uiterst teleurstellende' uitspraak. "Het is een beetje een Catch 22 situatie. Wij wilden een onderzoek naar de vage dingen die er sinds 2017 bij het bedrijf hebben plaatsgevonden. Maar dat onderzoek komt er nu niet, juist als gevolg van die onduidelijkheden. Dit was een mooie kans geweest om meer inzicht te krijgen."
Budé vindt het onaannemelijk dat het vermogen van Adamescu in 2009 al is overgedragen aan zijn zoon, en zegt dat de zaak hiermee nog niet is afgedaan. "In Monaco wordt er nog geprocedeerd over de vraag of mijn cliënte erfgenaam is van de nalatenschap."
Advocaat Stijn Haanschoten die het Nederlandse bedrijf vertegenwoordigde, zegt blij te zijn met de uitspraak van de Ondernemingskamer, maar er niet inhoudelijk op te kunnen ingaan.