Ga naar de inhoud
'Doorstroming loopt spaak'

Huurprijzen vrije sector stijgen verder: 8 procent erbij

Beeld © ANP

De gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector is in het eerste kwartaal van dit jaar verder gestegen. Nieuwe huurders betaalden tussen januari en maart gemiddeld 14,43 euro per vierkante meter. Dat is 8 procent meer dan een jaar geleden.

Dat melden makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland donderdag. Het aantal transacties - ofwel het aantal nieuw verhuurde woningen - daalde met bijna 30 procent.

'Huurwoningenmarkt verslechtert'

In een persbericht schrijft NVM-voorzitter Onno Hoes dat de huurwoningmarkt in de vrije sector steeds verder verslechtert. "Het gebrek aan aanbod in alle segmenten van de huur- en koopwoningmarkt zorgt ervoor dat de doorstroming zowel binnen als tussen deze segmenten volledig spaak loopt."

In alle provincies lagen de huurprijzen het afgelopen kwartaal hoger dan een jaar eerder. In Limburg steeg de vierkantemeterprijs met bijna 14 procent het hardst.

Ook in Friesland, Zeeland en Drenthe stegen de prijzen met meer dan tien procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Overigens zijn huurders in deze provincies alsnog minder kwijt dan het landelijk gemiddelde.

Meevaller voor Groningse huurders

Van de elf onderzochte grote gemeenten vallen Almere, Amersfoort en Eindhoven op door forse prijsstijgingen. In Amsterdam - dat met ruim 20 euro per vierkante meter met afstand het duurst is - stegen de prijzen met 6 procent.

Nieuwe huurders in de stad Groningen betaalden het afgelopen kwartaal gemiddeld 0,4 procent meer, waarmee de stijging in de noordelijke provinciehoofdstad relatief erg beperkt bleef.

Torenhoge huren

De Woonbond vindt dat bovenal de torenhoge huurprijzen in de vrije sector moeten worden aangepakt.

"Er is ingezet op groei van de vrije huursector, terwijl de sociale huursector juist kleiner werd door het beleid van de afgelopen jaren. Tegelijkertijd is er niets gedaan om de positie van huurders in de vrije sector te verbeteren", aldus woordvoerder van de huurdersvereniging Marcel Trip.

Hoe starters er wél weer tussen kunnen komen op de huizenmarkt

08:08
Een eigen huis was nog nooit zo duur. Financieel journalist en beurscommentator Hans de Geus over hoe het nu verder moet met de drooggekookte huizenmarkt.