Om koers op te stuwen

Reactie Poetin op sancties: gas alleen nog afrekenen in roebels

23 maart 2022 17:00 Aangepast: 23 maart 2022 17:08
De Russische president Vladimir Poetin in gesprek met Alexei Miller, de topman van Gazprom. Beeld © AFP

De Russische president Vladimir Poetin wil dat 'onvriendelijke landen' het gas dat ze van Rusland kopen gaan afrekenen in roebels. Met die maatregel hoopt hij de koers van de munt omhoog te stuwen.

De maatregel gaat gelden voor alle landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Op dit moment worden de gasleveranties nog afgerekend in euro's of dollars. Daar heeft Rusland alleen weinig aan, omdat er vanwege de sancties ook minder gehandeld kan worden met het buitenland. 

Miniatuurvoorbeeld
28 februari:

Russische roebel neemt duikvlucht, eerste bank staat op omvallen

Tegelijkertijd ging de koers van de roebel na het aankondigen van de eerste ronde sancties fors onderuit. Door af te dwingen dat gasleveranties met roebels moeten worden afgerekend, hoopt Poetin de koers op te krikken. Landen die nu geen roebels hebben, zullen deze moeten kopen om voor hun gas te kunnen betalen. 

Roebel omhoog, gasprijs ook

Direct na de bekendmaking van het nieuws steeg de waarde van de roebel ten opzichte van de dollar. Op het moment van publiceren van dit artikel stond de koers 8 procent hoger dan aan het begin van de handelsdag. Ook de gasprijs ging omhoog, uit angst dat Europese landen vanwege deze stap van de Russen minder Russisch gas willen kopen.

Poetin heeft de Russische centrale bank een week de tijd gegeven om met een plan te komen hoe de verandering van valuta in goede banen geleid kan worden. Gasgigant Gazprom moet daar bijvoorbeeld ook de gasleveringscontracten voor aanpassen, schrijft persbureau Reuters

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de financiële klusjesman van Vladimir Poetin

De Russische president benadrukt dat het land zich wel aan de contracten voor gasleveranties zal houden. Daar heeft hij overigens ook zelf belang bij, want de Russische schatkist wordt voor een belangrijk deel gevuld met de inkomsten uit gas- en olieverkoop. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van