Ga naar de inhoud
Staal en aluminium

Verenigde Staten en Groot-Brittannië rekenen minder importheffingen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Verenigde Staten verkleinen de handelsbarrières die gelden voor staal en aluminium uit het Verenigd Koninkrijk. Een deel van de Britse export van die metalen is vrijgesteld van de heffingen die de Amerikaanse regering onder Donald Trump had ingesteld. In ruil daarvoor schrapt het Verenigd Koninkrijk importheffingen op Amerikaanse goederen.

Het gaat om Amerikaanse goederen met een totale exportwaarde van 500 miljoen dollar, waaronder sterke drank en landbouwproducten, waar geen importheffingen meer voor gelden. 

Minder heffingen

Britten kunnen voortaan maximaal 500.000 ton staal en 900.000 ton aluminium naar de VS exporteren zonder dat ze daar respectievelijk 25 procent en 10 procent aan heffingen aan de grens voor moeten betalen.

Trump voerde die heffingen in 2018 in op staal en aluminium uit bijna alle andere landen om de Amerikaanse industrie te beschermen. Hij beriep zich daarbij op een wet voor nationale veiligheid.

Britten
Lees ook:
Britten en Amerikanen onderhandelen over nauwere banden: dit staat er op het spel

De Amerikaanse importheffingen kwamen destijds als een schok voor veel bondgenoten van de VS. In een persverklaring benadrukt de Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, dat de regering-Biden de banden met die landen weer wil aanhalen.

Samen met de VS moeten ze dan in actie komen tegen vermeende concurrentievervalsing door China, zo is de gedachte. Dat land wordt er al jaren van beticht markten te overspoelen met staal dat dankzij staatssteun goedkoop kan blijven.

Brexit

De Europese Unie sloot eerder al een akkoord met de Amerikanen over de staal- en aluminiumheffingen. De Britten konden daar vanwege de brexit niet meer van profiteren.

China
Lees ook:
China roept eigen bedrijven op te investeren in Rusland