Ga naar de inhoud
Risico beperken

Eneco gaat energietarieven iedere maand opnieuw berekenen

Het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam. Beeld © ANP Foto

Alle klanten van Eneco met een aflopend vast of variabel contract krijgen vanaf april iedere maand te maken met een nieuw tarief. De energieleverancier wil daarmee het risico veroorzaakt door de extreem schommelende prijzen op de gasmarkt voor klanten en zichzelf beperken, zegt topman As Tempelman.

Eneco is samen met Vattenfall en Essent een van de grootste energieleveranciers van ons land. Ongeveer de helft van de klanten heeft al een variabel contract.

Nieuw bedrag per maand

Een groep van 90.000 klanten van het bedrijf krijgt een dezer dagen een brief op de mat met het nieuwe maandbedrag, dat iedere maand kan veranderen. Uiteindelijk krijgen alle klanten er mogelijk mee te maken als hun contract afloopt.

Voor klanten met een variabel contract geldt dat de nieuwe regels ingaan in de maand waarin het precies een jaar geleden is dat je je laatste tariefsverandering hebt gekregen. Een woordvoerder van het bedrijf wil daar niet op vooruitlopen, omdat er in de tussentijd veel kan veranderen.

Energiecontract
Lees ook:
Energiecontract loopt af, wat nu? Dit kun je doen

Het bedrijf neemt de stap vanwege de onrust op de internationale gasmarkt, waar de prijzen al maanden zeer hoog liggen en extreem op en neer gaan. Voor energiebedrijven levert dat flinke risico's op, de prijs die ze betalen voor gasleveringen kan van de ene op de andere dag enorm verschillen.

Maandag 7 maart piekte de spotprijs voor een megawattuur Nederlands gas op 227 euro, vandaag is de prijs gedaald naar 97 euro.

Geen nieuwe deals met Gazprom

Bij de zoektocht naar gas slaat Eneco Rusland over. Het bedrijf gaat geen nieuwe contracten meer afsluiten en huidige contracten worden niet verlengd. Nu komt nog zo'n 15 procent van het gas dat Eneco aan zijn klanten levert uit Rusland.

Het gaat dan om contracten met partijen die Russische aandeelhouders hebben, legt Tempelman uit. Zo heeft Eneco in 2010 een langetermijncontract afgesloten met het Duitse bedrijf Wingas dat loopt tot 2030. Dat is een dochter van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Risico spreiden

Normaal gesproken koopt het bedrijf voor een langere periode gas in, bijvoorbeeld voor een jaar. Daar baseert een van de grootste energieleveranciers van ons land ook de tarieven op die het klanten rekent. Die tactiek levert in de huidige onrustige markt veel risico's op, aldus topman As Tempelman.

Stel dat de energieprijzen dalen, dan betaalt het bedrijf alsnog de rest van het jaar de (hogere) prijs die het nu heeft afgesproken. Door per maand gas en elektriciteit in te kopen, wil Eneco dit risico ondervangen. "Dat we dan niet onnodig veel energie voor veel te hoge prijzen hebben ingekocht", legt Tempelman uit.

Vooral
Lees ook:
Vooral rijkste huishoudens profiteren van compensatie energie- en brandstofprijzen

Het bedrijf past deze strategie ook toe op de tarieven voor klanten met een variabel contract. En dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor wat klanten maandelijks kwijt zijn aan energie. "Dat bedrag kan natuurlijk omhoog en omlaag gaan", erkent Tempelman. 

Volgens de topman gaat het bedrijf niet speculeren op de gasmarkt. "Maar we gaan wel meer met de markt meebewegen door maandelijks in te kopen", zegt Tempelman.

Meer keuze

De stap van het bedrijf wordt met gemengde gevoelens ontvangen door Sanne de Jong, energie-expert van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com. "Enerzijds ben ik blij dat er beweging in zit, als je kijkt wat nu het aanbod is", aldus De Jong. "Dit kan interessant zijn."

Prijs
Lees ook:
Prijs voor variabel energiecontract mogelijk tussentijds verhoogd

Vanwege de onzekerheid op de energiemarkt is het op dit moment bij de meeste leveranciers niet mogelijk om een vast contract af te sluiten. Wie wil overstappen, kan hooguit een contract afnemen waarbij het tarief eens per halfjaar wordt aangepast, legt De Jong uit. Daar komt dus nu wat meer keuzevrijheid bij.

Minder zekerheid

Maar wel de verkeerde kant op voor wie op zoek is naar meer zekerheid. "Dat heb je met dit contract absoluut niet", zegt De Jong. Maar dat de energieleverancier zijn eigen risico afbakent, kan ook een positief effect hebben voor de consument, voegt zij toe.

Toch kan het ook negatief uitpakken als de energieprijzen weer omhoog schieten, erkent ook de woordvoerder van Eneco. Klanten die weg willen bij Eneco als ze dit risico niet willen nemen, hebben 30 dagen na afloop van het contract de tijd om op zoek te gaan naar een andere leverancier.

Ruim 200 miljoen winst

Het bedrijf heeft de energiecrisis tot nu toe overigens goed doorstaan, blijkt uit het jaarverslag. Mede dankzij de instroom van nieuwe klanten van het failliete Welkom Energie steeg de omzet met 26 procent tot 5,2 miljard euro.

En de hoge energieprijzen legden het bedrijf ook geen windeieren. De winst steeg met 77 procent tot 209 miljoen euro. Daar zat ook een eenmalige meevaller van 49 miljoen tussen, die te danken was aan de verkoop van minderheidsaandelen in andere bedrijven.

Topman Tempelman hoeft zich in ieder geval geen al te grote zorgen te maken over zijn energierekening. Hij krijgt bovenop zijn salaris van 604.000 euro nog eens 321.000 euro aan bonussen uitgekeerd. In totaal keert het bedrijf ruim 1,4 miljoen euro uit aan bonussen voor het 7-koppige bestuur.

Bekijk ook: Besparen op je energierekening: zo pak je het aan

02:39