Ga naar de inhoud
Viaplay en F1 TV

Overstap naar streaming kost Formule 1 naar schatting 700.000 kijkers

Toen Ziggo vorig jaar nog de rechten had op de Formule 1, keek de helft van tv-kijkend Nederland naar de aftrap van het seizoen in Bahrein. 2,5 miljoen Nederlanders zaten er voor de buis. Dit jaar is de Formule 1-fan aangewezen op streamingdiensten, maar daar lijkt niet iedereen voor te porren. Een deel van de kijkers is nog niet meeverhuisd.

Dat blijkt uit cijfers die redactie van RTL Z heeft opgevraagd bij Stichting Kijkonderzoek (SKO), die de kijkcijfers meet. Omdat Ziggo de rechten niet meer heeft om de Formule 1 uit te zenden, ben je in Nederland nu aangewezen op 2 streamingdiensten als je de races wil zien: Viaplay en F1 TV. 

Volgens een schatting van het SKO keken er afgelopen zondag grofweg 1,8 miljoen mensen in Nederland naar de Formule 1 via dit soort kanalen, ten opzichte van de 2,5 miljoen die dezelfde race vorig jaar scoorde. De laatste race van vorig jaar, de finale in Abu Dhabi, werd bekeken door bijna 5 miljoen mensen. 

De cijfers

Het SKO benadrukt dat het hier om een schatting gaat. Er zijn namelijk geen exacte cijfers van Viaplay bekend, die deelt het bedrijf niet. Toch zijn er met de archieven van het SKO en wat rekenwerk wel conclusies te trekken na het eerste weekend Formule 1 in 2022.

2,5 miljoen kijkers in 2021

Het SKO heeft voor ons de kijkcijfers verzameld. Daarbij heeft het niet alleen gekeken naar de lineaire televisie, maar ook het ‘overig schermgebruik' gemeten. 

Als mensen naar bijvoorbeeld Netflix, Youtube, Videoland of Viaplay kijken op hun televisie, dan wordt dat ook geregistreerd. De crux: het wordt allemaal onder de noemer ‘overig’ geschaard, onderscheid tussen streamingdiensten is niet mogelijk. 

Volgens deze optelsom keken er in 2021 in het totaal 5,6 miljoen mensen iets op hun televisie ten tijde van de Formule 1-race. Ongeveer 1 miljoen daarvan valt in de categorie ‘overig’. 

In 2022 waren keken er 4,07 miljoen mensen iets op hun tv toen de race in Bahrein bezig was, anderhalf miljoen mensen minder dus. Relatief keken er wel veel meer mensen naar een scherm in de categorie 'overig', dan vorig jaar, 2,17 miljoen mensen waren iets aan het streamen op dit tijdstip.  

Uurtje vroeger

Daar zit wat nuance die even genoemd moet worden. De wedstrijd werd dit jaar bijvoorbeeld een uurtje eerder uitgezonden. En ‘hoe later iets wordt uitgezonden, des te beter voor de kijkcijfers’, aldus een woordvoerder van het SKO. "Vanaf 17.00 uur begint het aantal kijkers hard te stijgen. Vorig jaar profiteerde Ziggo daar dus meer van dan Viaplay nu." Ook kunnen factoren als lekker weer, of andere omstandigheden zorgen voor schommelingen in aantallen.

Tegelijkertijd zijn er deze maand veel nieuwe series gelanceerd door andere Netflix. Dat zou volgens het SKO ook een deel van de relatief hoge aandeel on-demand kijkers kunnen verklaren. 

2,17 miljoen 'overige' schermen

De data van het SKO laat dus zien dat er een flinke stijging was in het aantal mensen dat iets in de categorie 'overig' keek op hun televisie ten opzichte van vorig jaar. 

Dat zou in theorie van alles kunnen zijn. The Crown op Netflix, Mocro Maffia op Videoland. Maar de Formule 1 trok vorig jaar 2,5 miljoen kijkers op Ziggo, en had een marktaandeel van 54 procent. Gezien deze enorme aantallen, durft het SKO wel een schatting voor ons te maken.

De stichting schat dat er dit jaar van die 2,17 miljoen streamers, 1,81 miljoen mensen de Formule 1 keken. Daarbij kan het geen onderscheid maken tussen streamen via Viaplay of F1-TV. 

 

Minder Formule 1 kijkers voor streamingdiensten

Toch zijn er volgens het SKO nog voorzichtig andere conclusies te trekken op basis van deze cijfers. Het voornaamste: Formule 1 was enorm populair bij de lineaire televisiekijker. En sinds de overstap naar streaming, is er relatief meer gestreamd op het tijdstip dat de Formule 1 werd uitgezonden, maar niet genoeg om de daling volledig te compenseren. Je kan dus uit de cijfers afleiden dat een deel van de kijkers (nog) geen abonnement heeft genomen op een van de alternatieven via streaming. 

Desgevraagd laat Viaplay weten dat ze geen cijfers hierover kunnen delen. Een woordvoerder geeft wel aan het event een ‘record’ was voor de Nederlandse markt. Viaplay is sinds 1 maart beschikbaar in Nederland. 

F1 TV was nog niet bereikbaar voor commentaar.