Ga naar de inhoud
Tekort aan personeel

Ziekenhuizen flirten met verplegers uit Manila en Jakarta

Er is een groot tekort aan ic-verpleegkundigen. Beeld © ANP (archieffoto)

Verschillende ziekenhuizen snuffelen aan de mogelijkheden om verpleegkundigen uit de Filipijnen of Indonesië naar Nederland te halen. In de strijd tegen personeelstekorten reisde een delegatie van het Limburgse Zuyderland Ziekenhuis en het Haaglanden Medisch Centrum af naar Azië om de opties te verkennen. "Er zijn beperkingen, maar zeker ook mogelijkheden."

Begin deze maand vertrokken ze met acht man richting de Filipijnse hoofdstad Manilla en het Indonesische Jakarta, vertelt Ben Polak, manager loopbaancentrum van het Zuyderland Ziekenhuis. Er werden zorginstellingen bezocht en er werd gesproken met potentieel nieuw personeel. "Het was vooral proeven en ruiken."

Of dat personeel er ook gaat komen is nog niet zeker, zegt Polak. Maar nodig is het wel, want over een jaar of twee kampt zijn ziekenhuis met een serieus tekort aan handen. In 2031 zijn er 140.000 zorgmedewerkers te weinig, zo concludeerde onderzoeksbureau ABF recent in opdracht van de overheid.

Tweehonderd verpleegkundigen

Arbeidsbemiddelaar OTTO Work Force liet eerder aan RTL Nieuws weten daarom tweehonderd ic-verpleegkundigen uit de Filipijnen naar Nederland te willen halen, te beginnen aan het einde van dit kwartaal. CEO Frank van Gool zegt in een reactie nu eerder aan het einde van het jaar te denken. "Er moeten best nog wat stappen worden gezet, maar het zijn zeker geen showstoppers", zegt hij. Ook Polak ziet mogelijkheden.

Het bedrijf was een van de initiatiefnemers van het reisje naar Azië, zegt de CEO. OTTO Work Force is al bezig met het rekruteren van verpleegkundigen met meerdere jaren ervaring. "Ze volgen trainingen Nederlandse taal en cultuur", zegt Van Gool. Ook al is niet zeker of de genoemde ziekenhuizen het plan doorzetten. Volgens de CEO zijn er meer gegadigden én is dit een belangrijke schakel in een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Verpleegkundigen
Lees ook:
Verpleegkundigen uit Filipijnen aan ic-bed: is dat de oplossing?

Haaglanden en Zuyderland kijken inmiddels serieuzer naar de mogelijkheid, al zijn er ook beperkingen, zegt Polak. "We werken aan een plan en houden de vaart erin."

'Inzetten kan niet zomaar'

Maar het op korte termijn naar Nederland halen van ic-verpleegkundigen kan niet zomaar, zegt hij. Er zijn belangrijke 'gaten', bijvoorbeeld in het opleidingsniveau van dat personeel. "Je kunt ze niet één op één inzetten", zegt Polak. Dat mag in Nederland ook niet zomaar. 

Wil je dat goed regelen, van wetten tot het werkveld, ben je zo een jaar verder. Voor de korte termijn kijkt Polak dan ook vooral naar personeel dat 'makkelijker kan landen', zoals verpleegkundigen voor de afdeling acute opname of dialyseverpleegkundigen. "We sluiten ic-personeel niet uit, maar daar is simpelweg meer tijd voor nodig."

Geen
Lees ook:
Geen moment rust voor Helen door personeelstekort: 'Ik ben compleet op'

Vakbond FNV zegt zich zorgen te maken over de vergevorderde plannen van de ziekenhuizen en stuurde een brandbrief aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens zorgbestuurder Elise Merlijn is alleen het cashende uitzendbureau gebaat bij deze oplossing.

'Patiënten en personeel schieten er niets mee op'

Patiënten en bestaand personeel schieten er volgens FNV weinig mee op. "Door taal- en cultuurverschillen en een verschil in kwalificatieniveau is extra begeleiding nodig en blijft er minder tijd over voor patiënten", zegt Merlijn. De arbeidsmigrant zelf noemt ze daarbij 'kwetsbaar', omdat hij of zij vaak als uitzendkracht minder bescherming geniet bij ontslag of ziekte dan medewerkers in vaste dienst. 

"Ook voor huisvesting en medische zorg zijn ze afhankelijk van het uitzendbureau." In veel gevallen laten de voorwaarden te wensen over, zegt FNV.

'Aantal
Lees ook:
'Aantal meldingen van arbeidsuitbuiting met 70 procent gestegen'

Frank van Gool snapt de kritiek, maar noemt het ook deels onwetendheid van FNV. "We gaan nog met hen in gesprek", zegt hij. Volgens de CEO is het plan onder meer dat het buitenlandse zorgpersoneel onder (tijdelijk) contract van het ziekenhuis komt te vallen. Huisvesting wordt volgens hem geregeld door een extern bureau. 

'Niet gillend weglopen'

"Ik noem dit circulaire arbeidsmigratie, uiteindelijk keert de werknemer met goede werkervaring en geld op zak terug naar het land van herkomst." Volgens Van Gool is het tijd dat we op dit onderwerp over onze eigen schaduw heenstappen. "Het is één van meerdere oplossingen, en corona heeft ons geleerd hoe hard die nodig zijn."

Ook Polak ziet het als een van de oplossingen in een reeks, want ook andere mogelijkheden om personeel te trekken en behouden worden aangeboord, zegt hij. Omscholen, extra opleiden en goed re-integreren. Er wordt bovendien gekeken naar extra personeel uit landen zoals Spanje en Italië. "We doen van alles om de poorten te sluiten en te zorgen dat personeel niet gillend wegloopt."

Bekijk ook deze video:

04:02
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief