Ga naar de inhoud
Tarieven omhoog

Zwembaden en sauna's lijden onder hoge gasprijs: 'Eerst corona, nu dit'

Erik Weening van zwembad De Brink in Zelhem. Beeld © Hans de Bruijn

Zwembaden en sauna's hebben last van de gestegen gasprijzen. Wie nog niet verduurzaamd heeft, ziet de rekening verder oplopen. En een einde van die prijsstijging is nog lang niet in zicht. Sommigen kunnen daarom niet anders dan de prijzen verhogen. "Eerst corona, en nu dit weer. Het vet op de botten is weg."

Hans Lebbink is eigenaar van een sauna in Veenendaal. Hij heeft een variabel gascontract en ziet al maanden achtereen dagelijks de prijs omhoog gaan. Inmiddels betaalt hij vier keer meer, en dit tikt aan. "Ik heb de tarieven voor klanten al met 10 procent verhoogd", vertelt hij.

Lebbink kan niet anders, net als veel collega's uit de branche, zegt Jos Keizer, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellnessbedrijven waarbij 35 bedrijven zijn aangesloten. "Het vet op de botten is weg, na twee jaar corona. We zijn bij elkaar bijna een jaar dicht geweest. We dachten nu net even te kunnen bijkomen, buffers aanvullen en nu dit."

 

2,50 euro energietaks in zwembad 

Ook zwembaden zien de rekening rap oplopen. De energiekosten voor zwembaden zijn enorm en kunnen zo 150.000 euro per jaar zijn. En wie een variabel contract heeft, betaalt nu een stuk meer.

Zwembad De Brink in Zelhem ziet de gasprijsstijging ook met lede ogen aan. Erik Weening vertelt dat ze vorig jaar tussen 8000 en 10.000 euro per maand kwijt waren aan gas. "Nu is dat bijna 30.000 euro." 

Om de lasten te delen hebben ze leden in november gevraagd wat extra's te betalen. "Een bedrag van 2,50 euro extra aan energietaks. Dat deden ze zonder problemen", zegt Weening. 

Buikpijn vanwege hoge prijs

Zwembad De Marne in Leens wil voor nu de prijzen nog niet verhogen en zal mogelijk moeten interen op de eigen reserves. "We zijn nog in gesprek met de gemeente voor een oplossing." Net als veel andere zwembaden zijn ze deels afhankelijk van subsidies. 

Het buitenbad is nu nog niet open, dat gebeurt volgende maand. Voorzitter Jilles Litttel heeft flinke buikpijn van de gasprijzen. "We hebben ook echt pech gehad", vertelt hij. Het zwembad had voorheen een vijfjarig contract dat afgelopen zomer afliep. "Toen kregen we aanbod ruim boven dat wat we hadden."

Er werd advies ingewonnen, en experts zeiden dat er beter gewacht kon worden omdat er alleen gas wordt gekocht in dalmaanden en de winter overbrugd kon worden. Helaas pakte dat niet goed uit. "We staan er financieel goed voor, maar hiervoor je reserves opmaken, da's zonde."

Verduurzamen complex

De zwembaden willen ook graag verduurzamen, juist om van het gas af te kunnen. Dat soort baden bestaan ook. Neem Aqualaren, een subtropisch zwembad in Zuidlaren. Daar worden de buitenbaden verwarmd door middel van warmtepompen, en er zijn zonnepanelen voor de stroom.

Ook binnen willen ze hier graag van het gas af, vertelt Roelof Rutgers. Al is dat niet zomaar gedaan. "Leidingen moeten dikker en groter worden. Als je een warmtewisselaar hebt, moet die ook vervangen worden. Tal van zaken moet je aanpakken. Maar dat is complex en duur."