Ga naar de inhoud
Rond de 100 dollar

Olieprijs daalt 6 procent, benzine ook goedkoper

De prijs van olie en benzine daalt. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

De olieprijs daalt verder. Daardoor is de prijs voor Brentolie nog maar iets boven de 100 dollar (91 euro). Ook de prijs van benzine en diesel daalt wat.

Vanochtend kost een vat brentolie nog 'maar' ruim 100 dollar. Dat is bijna 6 procent minder dan gisteren. De prijs voor Amerikaanse olie, waarvoor WTI de belangrijkste is om in de gaten te houden, daalde vannacht zelfs onder de 100 dollar en staat nu op circa 97 dollar.

Een paar weken geleden vonden we zo'n prijs nog hoog. Maar in de tussentijd heeft de prijs voor brentolie (Europese olie) door de onrust die werd veroorzaakt door de Russische inval in Oekraïne zelfs even op bijna 130 dollar gestaan.

Corona
Lees ook:
Corona legt Chinese fabrieken lam, grote steden weer op slot

Oorlog om Oekraïne en corona in China

De olieprijs daalt doordat er hoop is dat besprekingen over een staakt het vuren tussen Rusland en Oekraïne ertoe zullen leiden dat er minder verstoring zal zijn in het aanbod van olie.

Verder is de verwachting dat de toename van het aantal coronagevallen in China resulteert in een lagere vraag naar olie. Meerdere steden in China zijn namelijk geheel of deels gesloten als gevolg van een uitbraak van het virus. Daardoor hebben fabrieken hun productie stilgelegd.

Onderhandelingsexperts:
Lees ook:
Onderhandelingsexperts: 'Vredesoverleg is hoopvol, maar Poetin blijft onberekenbaar'

Tanken goedkoper

Door de lagere olieprijs wordt tanken ook weer goedkoper. Volgens United Consumers, een consumentenplatform dat onder meer de brandstofprijzen in de gaten houdt, is de gemiddelde adviesprijs van de grote oliemaatschappijen voor een liter Euro95 nu 2,45 euro. Dat is 1 eurocent minder dan gisteren. In vergelijking met vijf dagen geleden is de adviesprijs zelfs 5 cent per liter gedaald.

De adviesprijs voor een liter diesel is nu 2,326 euro per liter en dat is 1,4 cent minder dan gisteren en bijna 5 cent minder dan vorige week donderdag.

Absoluut gezien scheelt de lagere benzineprijs niet zo heel veel. Als je een VW Golf met een tank van 45 liter helemaal zou volgooien, dan ben je vandaag 45 cent goedkoper uit dan gisteren. In vergelijking met vorige week donderdag scheelt het wat meer: 2,25 euro.

Vattenfall
Lees ook:
Vattenfall verhoogt tussentijds tarieven voor gas en stroom

Gasprijs

De prijs van aardgas stijgt vandaag wel. Op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, kost een megawattuur nu 117 euro. Dat is 2,5 procent meer dan gisteren.

De gasprijs fluctueert heftig. Onlangs werd nog een prijs van meer dan 300 euro aangetikt. Een jaar geleden was de prijs nog maar zo'n 17 euro.

Europa is voor een flink deel afhankelijk van gas uit Rusland. Zo'n 40 procent van het gas dat we in Europa verbruiken komt daar vandaan. Nederland haalt circa 20 procent uit Rusland. Er zijn wel plannen om de EU nog dit jaar tweederde minder gas uit Rusland te laten importeren, maar dat lijkt niet eenvoudig.