Ga naar de inhoud
Onderzoek RIVM

Gezondheidsrisico's blijven voor miljoenen Nederlanders, ondanks schonere lucht

De kolencentrale van het Duitse energiebedrijf Uniper op de Rotterdamse Maasvlakte. Beeld © ANP Foto

Ondanks alle maatregelen die het kabinet en lokale overheden de komende jaren nemen, worden ook in 2030 nog miljoenen Nederlanders blootgesteld aan 'ongezonde' lucht. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het RIVM bekeek alle vastgestelde en voorgenomen maatregelen van het zogenoemde Schone Lucht Akkoord. Dit zijn afspraken tussen rijksoverheid, provincies en gemeenten om luchtvervuiling tegen te gaan.

Uitstoot terugdringen

Luchtvervuiling zorgt bij langdurige blootstelling voor aandoeningen aan de luchtwegen en het kabinet vindt de gezondheidsschade door luchtvervuiling te groot.

Alle maatregelen moeten vooral de uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof de komende acht jaar terugdringen, bijvoorbeeld door het wegverkeer verder elektrisch te maken. Als alle maatregelen die in 2021 zijn vastgelegd en voorgenomen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, dan neemt de luchtverontreiniging af en de levensduur toe, zet het RIVM op een rij.

'Ultrafijnstof
Lees ook:
'Ultrafijnstof schadelijk voor gezondheid, nieuwe maatregelen nodig'

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) is blij met de uitkomsten. Ze wijst op de gezondheidswinst die door de maatregelen gerealiseerd worden. Volgens het RIVM zorgen de maatregelen ervoor dat Nederlanders straks gemiddeld 4,5 maand eerder dood gaan door luchtverontreiniging. In 2016 stierven we nog gemiddeld 8 maanden eerder.

Gezondheidswinst kan groter zijn

Daarmee zou het kabinet net niet voldoen aan de eigen doelstelling van het Schone Lucht Akkoord. Maar er zitten de nodige onzekerheden in de berekening van de gezondheidswinst, schrijft het RIVM, dus die kan ook kleiner of groter zijn dan nu voorzien.

Gezonde
Lees ook:
Gezonde nieuwbouw? Dat kan dus niet in Nederland

Ondanks de 'gezondheidswinst' worden ook in 2030 nog miljoenen Nederlanders langdurig blootgesteld aan concentraties stikstofdioxide en fijnstof die de Wereldgezondheidsorganisatie 'ongezond' vindt. Qua stikstofdioxide gaat het volgens het RIVM om ruim 6,5 miljoen mensen en qua (vooral fijn) fijnstof om vrijwel alle Nederlanders, op 500.000 na.

Nog geen verdergaande maatregelen

De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorig jaar om aanvullende maatregelen in kaart te laten brengen om de luchtverontreiniging nog verder terug te brengen, maar daar komt het RIVM niet voor de zomer op terug. "Verdergaande maatregelen" dan die in het Schone Lucht Akkoord moeten worden gezocht op het gebied van energie, transport, landbouw en ruimtelijke ordening, neemt het een voorschotje.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Bron: RTL Z