Ga naar de inhoud
Risico bij vrouwen groter

Meeste uitkeringen arbeidsongeschiktheid door psychische klachten

Een keuringsarts in gesprek met een werknemer over zijn gezondheidsklachten. Beeld © ANP

Ruim veertig procent van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen in Nederland worden verstrekt wegens psychische klachten. De laatste jaren ontvangen relatief veel vrouwen zo'n uitkering, waarbij het meestal gaat om depressies.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die gaan over het jaar 2020.

Aan het einde van dat jaar zijn bijna 816.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt aan ruim 758.000 mensen. Daarvan gingen er 365.000 naar mannen en 394.000 naar vrouwen. Met 346 duizend (ruim 42 procent) werden de meeste uitkeringen uitgekeerd na diagnoses van psychische stoornissen, nagenoeg net zo veel als tien jaar geleden.

Risico bij vrouwen groter

Al sinds 2015 worden er meer uitkeringen verstrekt aan vrouwen dan aan mannen. Een toename die volgens het CBS deels gepaard gaat met een grotere arbeidsparticipatie van vrouwen, maar ook omdat uit UWV-onderzoek blijkt dat het risico op arbeidsongeschiktheid voor vrouwen fors hoger is dan voor mannen. Dit komt onder meer door verschillen in het soort baan (vrouwen werken bijvoorbeeld veel vaker dan mannen in de zorg) en loon (een lager uurloon betekent een grotere kans op arbeidsongeschiktheid).

Depressies en beperkingen

De vijf meest voorkomende diagnoses bij arbeidsongeschikte vrouwen zijn depressie (10 procent), verstandelijke beperking (6 procent), posttraumatische stressstoornis (3 procent), borderline persoonlijkheidsstoornis (3 procent) en overige psychische stoornissen (2 procent).

Bij mannen zijn dat respectievelijk verstandelijke beperking (8 procent), depressie (7 procent), overige psychische stoornissen (4 procent), schizofrenie (3 procent) en het hebben van een licht verstandelijke beperking (3 procent).

Drie categorieën

Het CBS onderscheidt drie categorieën bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. De grootste groep (ruim twee derde) bestaat uit zieke werknemers in loondienst die na twee jaar loondoorbetaling door de werkgever recht hebben op een WAO- of WIA-uitkering. De tweede groep (bijna een derde) zijn jonggehandicapten met een Wajong-uitkering, de laatste groep bestaat uit zelfstandigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore