Ga naar de inhoud
Renteverhoging lijkt dichterbij

ECB verwacht dat inflatie lang gaat duren, verwacht geen recessie

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. Beeld © ANP / Daniel Roland/AFP Pool /dpa

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkopen van obligaties sneller afbouwen, omdat er wordt uitgegaan van een inflatie die langer hoog blijft. Dat betekent dat ook een verhoging van de officiële rente dichterbij komt. Beleggers zijn daar niet zo blij mee, maar de ECB blijft wel optimistisch over de economie.

De ECB denkt dat de inflatie in de eurozone dit jaar op 5,1 procent zal uitkomen. Dat betekent dat de inflatie niet tijdelijk is, maar nog lang heel hoog blijft, aldus RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Daarom zal de ECB per juli geen nieuwe obligaties meer opkopen.

Dat alles betekent dat het eerder mogelijk wordt om de officiële rente te verhogen, denkt Elwin de Groot, econoom bij RaboResearch die de internationale economie en financiële markten volgt. Maar een eventuele verhoging zal wel afhangen van hoe de economie zich zal ontwikkelen, denkt De Groot. Daarbij houdt ECB-president Christine Lagarde dus ook de ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne in de gaten.

Geen
Lees ook:
Geen Russische olie meer, maar wel van een andere dictator?

'In derde kwartaal renteverhoging'

In de markt denken beleggers dat de rente al in het derde kwartaal wordt verhoogd, aldus De Groot. Gemiddeld wordt rekening gehouden met een verhoging aan het einde van dit jaar met tusen de 0,4 en 0,45 procent, dat zijn dus bijna twee renteverhogingen van 0,25 procent, zegt hij.

De ECB zal ook meewegen dat de laatste tijd de euro is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, denkt De Groot. Dat maakte het effect van hogere grondstofprijzen, die meestal in dollars zijn, voor ons in de eurozone immers nog wat sterker. Het ECB-besluit van vandaag zorgt ervoor dat de euro nu wat sterker wordt in vergelijking met de dollar, omdat er rekening wordt gehouden met een hogere rente later in het jaar. De sterkere euro dempt vandaag het effect van hogere grondstoffenprijzen wat.

Energiecontract
Lees ook:
Energiecontract loopt af, wat nu? Dit kun je doen

'Flinke economische groei'

Ondanks de oorlog in Oekraïne blijft de ECB voor de eurozone als geheel uitgaan van een flinke economische groei: van 3,7 procent dit jaar, en 2,8 procent in 2023 en 1,6 procent in 2024, zegt Schoenmaker. Dat betekent dat de ECB geen recessie ziet, zegt hij. Het besluit van de ECB van vandaag betekent volgens Schoenmaker ook dat de onderliggende economische groei sterk genoeg is om wat minder extreem te stimuleren.

Rabobank gaat overigens uit van een wat lagere economische groei voor de eurozone dan waar de ECB aan denkt: 2,9 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar. Maar ook Rabobank gaat niet uit van een recessie, aldus De Groot.

Deze
Lees ook:
Deze mensen komen in de knel door de stijgende brandstofprijzen

Beleggers teleurgesteld

Aandelenbeleggers zijn niet zo enthousiast over het besluit van de ECB. Een hogere rente is namelijk ongunstig voor de meeste aandelen. De AEX-index daalde na de aankondiging van de ECB wat verder. Tegelijkertijd dalen ook de obligatiekoersen.