Ga naar de inhoud
Maïs uit Oekraïne

Vorig jaar importeerden we voor 18,4 miljard euro uit Rusland, vooral olie

Olie in de haven van Rotterdam, ter illustratie. Beeld © ANP

Nederland importeerde vorig jaar ter waarde van 18,4 miljard euro aan goederen uit Rusland. Het ging voornamelijk (87 procent) om olie, maar we haalden ook nikkel en koper uit het land. Uit Oekraïne importeerden we voor het eerst voor een bedrag van meer dan 2 miljard euro, het ging vooral om maïs en zonnebloemolie.

Die import uit Rusland verdubbelde vorig jaar bijna ten opzichte van 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is deels te verklaren door meer economische activiteit ten opzichte van het eerste coronajaar. Ook de vorig jaar al stijgende prijzen voor olie en gas speelden echter een belangrijke rol.

Ruslands zesde handelspartner

De meeste goederen exporteerde Rusland naar China (68 miljard euro), gevolgd door de VS, Turkije, Duitsland en Groot-Brittannië. Nederland stond op de zesde plek.

Unicef:
Volg hier ons liveblog:
Unicef: meer dan miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht

De Nederlandse export naar Rusland bedroeg 6,6 miljard euro, waarvan 4,1 miljard euro in Nederland gemaakt was. Belangrijke goederenstromen naar het land zijn geneesmiddelen, wegvoertuigen en bloemen.

Wederuitvoer, de export van eerder in Nederland ingevoerde producten, betreft onder meer elektronische schakelingen, telefoons en geneesmiddelen. Qua exportgrootte is Nederland de achtste handelspartner van Rusland.

Zonnebloemolie en maïs uit Oekraïne

De import uit Oekraïne ging vorig jaar voor het eerst door de grens van 2 miljard euro heen. Nederlandse bedrijven halen hoofdzakelijk plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie, en maïs uit het land. Van dat landbouwproduct is Oekraïne zelfs de belangrijkste leverancier voor Nederland.

Brood,
Lees ook:
Brood, pasta en margarine (nog) duurder door oorlog in Oekraïne

De uitvoer naar Oekraïne kwam vorig jaar uit op 1,2 miljard euro, slechts 0,2 procent van de totale Nederlandse export. Geneesmiddelen, bloemen en planten, cacao, computers en mobiele telefoons zijn de belangrijkste categorieën, maar zijn samen goed voor niet meer dan een derde van de exportwaarde naar het land.

Dat geeft aan dat er een breed scala aan producten vanuit Nederland naar Oekraïne gaat, meldt het CBS.

Bekijk ook: Russen zien alleen nog propaganda

04:01
Rusland sluit alle buitenlandse informatiekanalen stuk voor stuk en maakt het onafhankelijke media vrijwel onmogelijk te werken. Er is nu een wet op 'fakenieuws' die nieuws verbiedt die afwijkt van de officiële informatie.