Ga naar de inhoud
In 2023 afgeschaft

Jubelton in duigen: belastingvrije schenking voor huis verlaagd naar 27.231 euro

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. Beeld © Peter Hilz

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om mensen tussen de 18 en 40 jaar ruim een een ton belastingvrij te schenken voor de aankoop van een eigen huis. Kabinet en Kamer willen zo snel mogelijk van de regeling af, omdat die de huizenprijzen alleen maar opdrijft en de kansen ongelijker maakt.

Hoewel het meestal ouders zijn die aan hun kinderen een substantiële smak geld schenken om in een huis te stoppen, mag de schenking ook van een ander komen. Belangrijkste voorwaarden: hij mag niet hoger zijn dan 106.000 euro, het is eenmalig en het geld moet in een huis gestopt worden.

Vanaf 1 januari 2023 wordt dat bedrag verlaagd naar 27.231 euro. Krijg je een grotere schenking? Dan zul je daar gewoon schenkbelasting over moeten betalen.

Afschaffen per 2023 'heeft geen zin'

Het liefst had het kabinet de jubelton helemaal afgeschaft per 1 januari volgend jaar, maar dat bleek geen haalbare kaart. Ouders mogen in 2023 hun kinderen namelijk ook een vrij te besteden bedrag schenken van 27.321 euro.

Volgens staatssecretaris Marnix van Rij van Belastingen zou het 'geen zin' hebben om de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning te verlagen naar 0, als er ook nog de mogelijkheid is om ruim 27.000 vrij te besteden euro's belastingvrij te schenken.

Minister van Wonen Hugo de Jonge noemt het verlagen van het bedrag 'een belangrijke stap die bijdraagt aan een eerlijker speelveld onder starters en de ongelijkheid vermindert'.

Bron: RTL Z