Rusland dreigt de gaskraan naar Europa dicht te draaien als het Westen met een verbod op Russische olie komt. Amerika overweegt Russische olie te verbannen vanwege de oorlog in Oekraïne. Duitsland en Nederland zeiden gisteren tegen dat plan te zijn, omdat Europa 'geen alternatief' heeft voor het Russische gas.
De Russische vicepremier en energieminister Alexander Novak dreigde de gaskraan naar Europa gisteravond in een tv-toespraak dicht te draaien.
Europa 'ongenadig hard raken'
Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa volgens Novak 'onmogelijk een alternatieve energieleverancier kunnen vinden'. Aardgas elders vandaan halen 'zal jaren duren' en Europa 'ongenadig hard raken', vertelde hij in zijn toespraak.
Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. Gisteren steeg de gasprijs al naar nieuwe recordhoogtes vanwege de onrust in Oekraïne.

Novak zei dat Nord Stream 1, de belangrijke gaspijpleiding om de fossiele brandstof van Rusland naar Duitsland te transporteren, momenteel nog 'op volle capaciteit' werkt.
Een beslissing om daadwerkelijk te stoppen met het exporteren van Russisch gas is dan ook nog niet gemaakt, vertelde Novak. De ingebruikname van een extra gaspijpleiding, Nord Stream 2, werd vorige maand al door Duitsland afgeblazen.
De dreigementen van Novak volgden op waarschuwingen van onder meer het Amerikaanse congres dat Russische olie verbannen kan worden door Amerika en westerse bondgenoten.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei gisteren dat de Russische energiemarkt doelbewust buiten schot is gebleven bij het invoeren van de sancties. Hij erkende dat Europa op dit moment 'op geen enkele andere manier' dan via Rusland aan gas kan komen.
'Olieprijs kan verdubbelen'
De Russische energieminister Novak zei in zijn toespraak daarnaast dat de plannen om Russische olie te verbannen 'catastrofale gevolgen' hebben voor de wereldwijde energiemarkt. Hij waarschuwde dat de prijs van een vat ruwe olie meer kan verdubbelen tot 300 dollar.
Gisteren bereikte de olieprijs het hoogste niveau sinds 2008. Brentolie werd 9 procent duurder op 128,70 dollar per vat en de prijs van Amerikaanse olie steeg 8,3 procent tot 125,26 dollar per vat. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn de olieprijzen met ruim een derde gestegen.