Ga naar de inhoud
Ruim 17 miljoen

Ralph Hamers verdiende in 1,5 jaar bij UBS al meer dan ooit bij ING

UBS-topman Ralph Hamers. Beeld © EPA

De overstap van ING naar het Zwitserse UBS is voor topman Ralph Hamers buitengewoon lucratief. In anderhalf jaar tijd bij de Zwitserse bank heeft Hamers al meer verdiend dan tijdens zijn acht jaar aan de top van ING.

Uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van UBS blijkt dat Hamers daar vorig jaar 11,5 miljoen Zwitserse frank heeft verdiend. Omgerekend is dat ook 11,5 miljoen euro.

Daarvan bestaat 8,5 miljoen euro uit bonussen. In de laatste vier maanden van 2020, toen Hamers bij UBS was begonnen, sleepte hij ook al 3,8 miljoen euro binnen.

Vervolgde
Lees ook:
Vervolgde Ralph Hamers pakt 3,8 miljoen in vier maanden bij UBS

Daarmee komt de teller voor de Nederlander op 15,3 miljoen euro in de periode van oktober 2020 tot en met december 2021. Met de eerste twee maanden van dit jaar meegerekend komt daar nog eens 1,9 miljoen euro bij, ervan uitgaande dat hij dit jaar ongeveer hetzelfde gaat binnenslepen als in 2021. Sinds oktober 2020 heeft Hamers daarmee al 17,2 miljoen euro verdiend bij UBS.

Meer dan in acht jaar ING

En dat is meer dan hij in de ongeveer acht jaar daarvoor als ceo van ING wist te verdienen. Bij ING verdiende Hamers in de meeste jaren zo’n 2,5 miljoen euro per jaar, inclusief pensioenbijdrages, extra vergoedingen en bonussen. In totaal verdiende Hamers als baas van ING 16,7 miljoen euro in de periode van 2013 tot medio 2020, toen hij de bank vaarwel zei.

Over het salaris van de bestuurder was in die tijd al veel te doen. In 2018 wilde de bank zijn loon met 50 procent opschroeven, wat voor een storm aan kritiek zorgde. Toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer vond dat Hamers veel te weinig kreeg voor wat hij kon. "Hamers is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald", zei Van der Veer toen.

De loonsverhoging werd uiteindelijk teruggedraaid. Achteraf kwam dat ook de bank niet slecht uit, toen bleek dat ING voor 775 miljoen euro moest schikken met het OM omdat het jarenlang veel te weinig had gedaan om witwassen te voorkomen.

Vervolgd

In eerste instantie ontsprong Hamers zelf de dans, maar in december 2020 besloot het gerechtshof in Den Haag dat de gewezen topman wel degelijk persoonlijk vervolgd moet worden door het OM voor zijn rol in de affaire.

Op dat moment was Hamers al aan de slag bij zijn Zwitserse werkgever. Die heeft ondanks de dreiging van de vervolging nog altijd genoeg vertrouwen in de Nederlander.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van