#metoo

ITV zet miljoenen opzij voor The Voice of Holland-schandaal

03 maart 2022 11:28 Aangepast: 03 maart 2022 13:01
Beeld © ANP

Het Britse televisiebedrijf ITV heeft 9 miljoen pond, omgerekend krap 11 miljoen euro opzij gezet voor de schade als gevolg van de stopzetting van The Voice of Holland. De verwachting is dat de kosten voor het bedrijf nog hoger zullen uitvallen als gevolg van een eventuele juridische nasleep en mogelijk andere kosten.

De uitzendingen van de talentenjacht werden gestopt na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag door mensen achter de schermen.

Rekening kan oplopen

In het jaarverslag over 2021 meldt ITV dat er een voorziening is genomen. Het geld dat nu opzij is gezet heeft betrekking op onder andere de kosten die al zijn gemaakt plus een afschrijving op de boekwaarde.

ITV benadrukt dat er een onafhankelijk onderzoek is ingesteld naar de aantijgingen en dat daar op dit moment niet meer over vermeld kan worden. Wel waarschuwt het bedrijf dat de kwestie 'verdere financiële gevolgen' kan hebben voor de onderneming.

Grensoverschrijdend gedrag

The Voice is een belangrijk programma voor ITV. De talentenjacht wordt in 72 landen uitgezonden. Ook worden er in verschillende landen zogeheten spin-off versies van het programma gemaakt.

In het programma BOOS kwamen in januari misstanden over The Voice of Holland aan bod. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen.

In totaal deden tientallen vrouwen hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur. Rietbergen legde zijn werk neer. Hij erkende relaties van 'seksuele aard' te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schandaal The Voice zorgt voor domino-effect aan schade: wie gaat dat betalen?

De aantijgingen bij The Voice zorgden voor een stroom aan reacties vanuit onder andere de cultuur- en mediasector. RTL Nederland pleitte ervoor op korte termijn met de hele mediasector afspraken te maken over gewenst gedrag.

Meldpunt

Daarnaast zou er een overkoepelend en onafhankelijk meldpunt voor de sector moeten worden ingesteld. Talpa Network kondigde een eigen onderzoek aan naar de bedrijfscultuur. Uit een inventarisatie door de media- en cultuursector bleek verder dat meldpunten en vertrouwenspersonen beter vindbaar moeten zijn.

Advocatenkantoor Van Doorne, dat extern onderzoek doet naar de situatie bij The Voice of Holland, zei recent steeds beter zicht te hebben op wat zich achter de schermen bij de RTL 4-talentenjacht heeft afgespeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van