Musk blij, fabriek kan open

'Eindelijk groen licht voor Tesla-fabriek in Duitsland'

03 maart 2022 11:34 Aangepast: 03 maart 2022 13:12
Beeld © ANP

Er is groen licht voor de grote Tesla Gigafactory in Berlijn. Dat betekent dat er dit jaar nog Model Y-auto's op Europese bodem worden gebouwd. Op dit moment worden veel Europese bestellingen van de Model Y geïmporteerd uit China. 

De Duitse deelstaat Brandenburg heeft eindelijk definitief toestemming gegeven, meldt het Duitse Handelsblatt. De premier van die deelstaat gaat vrijdag een toelichting geven. Dat is goed nieuws voor Nederlandse Tesla-liefhebbers. Want productie dichtbij huis betekent dat de levertijden van de auto's vermoedelijk korter worden dan wanneer deze vanuit China moeten worden verscheept.

Tesla begon ruim twee jaar geleden met de bouw van de fabriek, op een stuk grond van 300 hectare, met een voorlopige goedkeuring op zak. Nu lijkt die goedkeuring er te zijn, hoewel Handelsblatt schrijft dat er nog wel aan een aantal eisen moet worden voldaan. Tesla kan de berichtgeving nog niet bevestigen.

Voordat duidelijk werd dat de fabriek in Duitsland zou komen, probeerde Nederland Tesla nog te verleiden de fabriek vooral hier neer te zetten. Tevergeefs, want Duitsland harkte de deal binnen. 

Zorgen om waterverbruik

Tesla-baas Elon Musk hoopte stiekem dat de eerste auto’s in 2021 al van de band zouden rollen. Dat lukte niet omdat de lokale autoriteiten eerst nog kritisch keken naar de milieueffecten van de fabriek.

Er waren onder meer zorgen over de hoeveelheid water die de fabriek zou verbruiken. Die zorgen lachte Musk weg, maar het zorgde er wel voor dat het hele project werd uitgesteld. 

Musk wil dat er maar liefst 500.000 auto’s per jaar worden gemaakt in de fabriek bij Berlijn, die goed is voor 12.000 banen. Uiteindelijk moeten er ook batterijen worden geproduceerd, goed voor nog eens 2000 banen. Het zou volgens Musk zelfs de grootste productielocatie voor batterijen ter wereld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Vertraging bij bouw Tesla-fabriek in Duitsland'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore