Internationaal rolmodel

Actrice Hanna van Vliet gaat met Anne+ de wereld over

12 maart 2022 15:42 Aangepast: 12 maart 2022 18:29
Hanna van Vliet op het filmfestival van Berlijn. Beeld © Sascha Steinbach

Het succes van Anne+ heeft de carrière van hoofdrolspeelster Hanna van Vliet een flinke duw in de rug gegeven. Ze werkt aan nieuwe films en series en werd op het filmfestival van Berlijn uitgeroepen tot Shooting Star. Maar de actrice blijft er heel nuchter onder: "Ik zie mezelf niet klakkeloos naar Los Angeles verhuizen."

Het begon als een crowdfunding project: geld bij elkaar sprokkelen om een serie te maken over een lesbische twintiger. Dat resulteerde in de succesvolle serie Anne+. Na het tweede seizoen volgde de gelijknamige film, die nu wereldwijd op Netflix te zien is.

Positieve verhalen over queer

Het idee voor de serie kwam van scenarist Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux, die positieve verhalen over queer zijn wilde maken. Actrice Hanna van Vliet werd er in een vroeg stadium bij gevraagd en met zijn drieën ontwikkelden ze het plan voor een webserie.

Poster van de film Anne+ Poster van de film Anne+

Dat het budget voor het eerste seizoen zelf bijeen geraapt moest worden, kwam omdat er niet direct investeerders stonden te trappelen. "Omdat ze dachten dat het te niche was," vertelt Van Vliet. "Dat er een te kleine markt voor de serie zou zijn, omdat er veel gay personages in zitten."

Herkenbare worstelingen

Dat bleek niet waar, want Anne+ sloeg aan. "Mensen gaan echt niet alleen naar films met witte heterostellen in de hoofdrol. Er moeten juist meer diverse verhalen verteld worden, daar is echt publiek voor."

Dat kwartje viel ook bij producent Millstreet Films en het tweede seizoen was te zien bij BNNVARA. Daarna kwam de speelfilm, waarmee Anne's herkenbare worstelingen met de liefde, het leven en zichzelf ook op het grote doek te zien waren. En nu dus wereldwijd op Netflix.

Valerie Bisscheroux, Hanna van Vliet en Maud Wiemeijer bij de première Anne+ Valerie Bisscheroux, Hanna van Vliet en Maud Wiemeijer bij de première Anne+

Het maakt van Van Vliet, die als Anne het gezicht van de film en serie is, een rolmodel voor jonge queer mensen. De actrice, zelf ook queer, vindt het alleen maar 'verfrissend' dat de personages grotendeels niet hetero zijn.

Berichtjes uit India en Irak

"Het is toch wel verdrietig als je opgroeit en er zijn geen personages waar je je in herkent. Ik had dat niet en dat miste ik", vertelt Van Vliet. Ze merkt ook aan alle berichtjes die er binnen komen hoe belangrijk het is. "Jonge mensen die ons echt bedanken dat ze zich minder alleen voelen na het kijken."

Berichtjes die komen uit Nederland, Frankrijk, maar ook India en zelfs Irak. "Dat mag eigenlijk niet daar, maar er wordt toch gekeken. Dat raakt me." En zo is Anne+ ook een maatschappelijk project geworden. "Dat heeft me niet alleen als acteur, maar ook als mens veel gebracht."

Hanna van Vliet (rechts) en de andere Shooting Stars op de rode loper. Hanna van Vliet (rechts) en de andere Shooting Stars op de rode loper.

Vorige maand was Van Vliet te gast op het filmfestival van Berlijn, waar zij samen met negen andere acteurs werd uitgeroepen tot Shooting Star. Een prijs die wordt toegekend aan jonge Europese acteertalenten.

Gedurende het festival wordt er veel genetwerkt, want dat is het voornaamste doel: Veel mensen uit de filmindustrie ontmoeten, zodat er deuren geopend worden. 

"Ik ben blij dat ik nu, op mijn 29ste, werd gekozen om als Shooting Star naar de Berlinale te gaan. En niet tien jaar geleden", zegt Van Vliet. "Ik weet nu wie ik ben. Ook wat voor soort projecten ik belangrijk of leuk vind om te doen. Dus dat ik niet bleu daar zat."

Rollen over de grens

Of het haar wat heeft opgeleverd is nu nog te vroeg om te zeggen. "Pas na één of twee jaar kun je zien wat het gebracht heeft. Het hangt allemaal van toeval aan elkaar, maar het zou kunnen dat een casting director waar ik een goede klik mee had bij een speelfilmproject aan mij denkt. Zo kunnen dingen dan ineens samenvallen,” legt Van Vliet uit. 

Haar ambities zijn duidelijk. "Ik wil vooral meewerken aan mooie projecten van toffe makers die genuanceerde karakters willen neerzetten." Dat mag zeker over de grens, maar Hollywood is niet de heilige graal. "Ik zie mezelf niet klakkeloos naar Los Angeles verhuizen en daar tien audities per dag aflopen. Er zijn in Europa al zoveel interessante filmmakers.” 

Hanna van Vliet digitaal in gesprek op het filmfestival van Berlijn. Hanna van Vliet digitaal in gesprek op het filmfestival van Berlijn.

Nederland is een klein land, met een kleine filmindustrie waar niet heel veel geld in omgaat. “Er worden veel dingen low budget gemaakt. En dan komt het er vaak op neer dat je als jonge maker praktisch gratis werkt. Dat kun je natuurlijk niet eeuwig blijven doen."

Hard werken en een beetje geluk

Rondkomen van acteerwerk is in ons land dan ook niet vanzelfsprekend. “Er zijn veel acteurs die bijbanen hebben. Ook echt hele goede acteurs." Van Vliet heeft sinds haar afstuderen aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie altijd veel werk gehad. "Ik ben één van de gelukkigen die er nu prima van kan rondkomen."

Ertussen komen in het wereldje is volgens Van Vliet een combinatie van 'hard werken, een beetje geluk en jezelf durven laten zien'. "Bij Anne+ viel er inhoudelijk echt iets op zijn plek en daarmee kon ik laten zien dat ik als actrice ook iets te vertellen heb."

Zelf kansen creëren

Van Vliet is actief bij vakbond ACT en praat veel over de positie van vrouwen in het werkveld. "Dat draagt ook bij aan het soort rollen waar ik voor gevraagd wordt. Makers en producenten die zich daarin herkennen, benaderen je dan eerder." 

"Als je de kans krijgt om jezelf te laten zien - en die kansen moet je soms zelf creëren, want Anne+ hebben we ook maar gewoon gemaakt - dan komen de mensen die bij je passen vanzelf wel bij je terecht."

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van