Ga naar de inhoud
Gevolgen van sancties

Russische roebel neemt duikvlucht, eerste bank staat op omvallen

Een wisselkantoor in Sint-Petersburg, ter illustratie. Beeld © ANP

De Russische roebel is vannacht naar een dieptepunt gedaald. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor de munteenheid 40 procent in de waarde. Intussen staat de eerste Russische bank, die ook Europese dochterondernemingen heeft, op omvallen.

De waarde van de Russische roebel was nooit eerder zo laag. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar verloor de Russische munteenheid in de afgelopen dagen 40 procent in waarde. Dat gebeurde nadat westerse landen dit weekend strenge sancties aankondigden en een aantal Russische banken besloten uit te sluiten van het internationale betaalsysteem Swift.

Strenge sancties

Een voormalige topman van de Russische Centrale Bank, Sergej Aleksasjenko, vertelde eerder dit weekend aan persbureau Reuters dat hij de val van de roebel van vandaag al aan zag komen. Hij voorspelt dat de Russische centrale bank de handel in de munteenheid stopt. "De wisselkoers wordt dan op een kunstmatig niveau vastgezet, net als in de Sovjettijd", vertelde Aleksasjenko.

Westen
Lees ook:
Westen wil betalingsverkeer Rusland lamleggen, Russische banken uit Swift

Door de strenge sancties staat ook de eerste Russische bank met een Europese dochteronderneming op omvallen, meldde de Europese Centrale Bank (ECB) vannacht. Het gaat om de Russische staatsbank Sberbank, die haar schulden naar verwachting binnenkort niet meer kan aflossen als gevolg van de sancties.

Bank op omvallen

"De ECB oordeelt dat Sberbank Europe AG en haar twee dochterondernemingen, Sberbank in Kroatië en Sberbank in Slovenië, failliet gaan, of waarschijnlijk failliet zullen gaan, als gevolg van een verslechtering van hun liquiditeitssituatie," schreef de ECB.

Als gevolg van de sancties daalde ook de waarde van de euro met 1 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Maïs en tarwe duurder

Verder steeg de prijs van tarwe en maïs stevig. De prijs voor toekomstige koopcontracten voor tarwe, zogenaamde tarwe-futures, steeg op de beurs van Chicago met 8,7 procent. Maïs-futures waren gisteren al 5 procent duurder. Rusland is een van de grootste producenten van tarwe ter wereld.

Wat
Lees ook:
Wat is de sanctie SWIFT en hoeveel pijn doet dat Rusland?